Lukijoilta: Vegaanius on kirosana

Miksi vegaani ei saa kouluruokaa, kun muslimi saa? Näin on Vaasan peruskouluissa. Ruokapalvelut kertovat valmistavansa ruokaa eettisestä näkökulmasta, mutta se ei päde kaikille.

Nykyään tasa-arvoistetaan uskonnot ja elämänkatsomustieto opetuksessa ja puhutaan kaikkien ihmisten oikeuksista – varsinkin lasten oikeuksista. Käytännössä tämä ei kuitenkaan toimi, sillä vaikka koulussamme olisi vain yksi muslimi niin hän kyllä saisi sianlihatonta ruokaa, mutta vegaanille ei vegaaniruokaa tarjota.

Molemmat liittyvät omaan elämänkatsomukseen ja sen mukaan elämiseen – halutaan vain olla parempia ihmisiä. Onko tämä oikeudenmukaista ja tasa-arvoista?

Eniten minua huolestuttaa tässä asiassa se, että tiedän oppilaita, jotka syövät vegaanisesti, mutta he eivät voi syödä koulussa, koska koulusta ei saa vegaanista ruokaa. Jos muutama päivä ilman kunnon ruokaa vaikuttaa oppilaan jaksamiseen, mitä tekeekään muutama kuukausi tai vuosi.

Itse olen vegaani terveydellisistä syistä. Koulussa olen saanut minulle kuuluvan erikoisruoan, mutta yhtäkkiä oli päätetty, ettei vegaaniruokaa laiteta. En olisi saanut ruokaa ollenkaan, ellei silloinen emäntämme Leena Kemppainen olisi ollut niin ystävällinen, että hän teki minulle itse ruoan koko vuoden. Työtoverini sai kyllä erikoisruoan, vaikkei hänellä ollut minkäänlaista lääkärintodistusta.

Ero oli siinä, että minun erikoisruokavaliossani oli sana vegaani. Otin yhteyttä koulun ruokapalveluun, mutta kesti kauan, ennen kuin minulle myönnettiin oikeus saada ruoka. Välillä sain ruoan, mutta yhtäkkiä se taas loppui.

En enää jaksanut taistella ja onneksi nykyinen emäntämme soitti ruokapalveluun useita kertoja, jotta taas sain ruoan. On se vain väsyttävää, jos joutuu oman ruokansa puolesta taistelemaan – jopa silloin, kun asiaan on ihan fysiologinen selitys. Mitäs sitten, kun olet vegaani aatteeltasi? Sitä ei kyllä siedetä, se on varmaa. Eettisyys ja tasa-arvo ovat kaukana.

Miksi koulussa ei saa vegaaniruokaa? Säästöihin voidaan aina nojata, mutta kyse on kuitenkin priorisoinnista ja siitä miten asioista ajatellaan. Kasvisruoka on halvempaa kuin liharuoka ja siitä saa enemmän vitamiineja ja hivennäisaineita. Siinä on todistettavasti myös tarpeeksi myös hyvälaatuista proteiinia, vaikka monet eivät sitä usko. Se on myös ilmastoystävällistä. Vegaaniruokaan ei tarvitse kuin laittaa kauramaitoa lehmänmaidon sijasta ja jättää kananmuna pois, joten se on helppo toteuttaa. Jos vaikeus on siinä, että tehdään liian monta ruokalajia, niin koko kasvisruuan voi helposti tehdä vegaaniruuaksi.

Valitettavasti kouluruoka ei tue myöskään sitä, että kasvisruoka tuntuisi normaalilta ruoalta, sillä ruokalistassa lukee aina: kasvisruoka! Muut ruoat ovat ruokalajeittain. Syöjiä tulisi kyllä enemmän, jos listassa lukisi esim. punajuuripihvit ja paistetut perunat.

Tasa-arvoa on se, että ihan kaikkien ihmisten eettisiä näkökantoja kunnioitetaan ja että ne otetaan huomioon.

Mirva Vittaniemi

kuvataiteen opettaja ja taiteilija

Vaasa

Kommentoi