Lukijoilta: Vehnäallergikon kokemus

U. Suvanto ja J. Lignell kirjoittivat Ilkassa 4.12. suolistosairauksista. Kerron tässä oman kokemukseni pohjalta ko. asiasta.

Noin vuosi takaperin hankkiuduin lääkäriin outojen suolioireideni vuoksi. Minut lähetettiin paksusuolen tähystykseen lopulta, kun vatsavaivoja ei todettu muutoin. Tähystys oli kivulias toimenpide, jota en halua kokea toiste. Mutta oliko toimenpiteestä hyötyä vaivoihini?

Tähystyksen tulospalautteessa keskussairaalassa alan lääkäri raportoi minulle, että minulla ei ole keliakiaa, mitä olin itse epäillyt oudon suolikipuiluni syyksi.

Kysyin lääkäriltä, mikä on syy ulosteeni outoon väriin ja suolikipuuni. Lääkäri ei sanonut sanaakaan vastauksena, mikä minun oireideni syynä on. Suolitähystys tosin kertoi umpipusseja (divertikkeleitä) olevan runsaasti paksusuolessani. Mutta mitään hoito-ohjetta lääkäri ei antanut.

Kotiin tultuani avasin googlaten terveystietosivustoja. Suolistoalan erikoislääkärisivusto kertoi oireideni syyn! Keliakiaa ei tarvinnutkaan minulla olla mutta kylläkin vehnäaineallergia/yliherkkyys kylläkin. Ihmettelen lääkärini vaikenemista.

Siis: Minulla on vehnäallergia eli yhtään ei paksusuoleni siedä vehnää missään muodossa. Kaikki vehnää vähäkin sisältävät ruoka-aineet jätin pois heti. Ja heti suoleni toimii normaalisti oireilematta eikä veristä ulostetta esiinny.

Diagnoosini on selvä: Olen koko ikäni ollut kaiken vehnäisen ystävä, herkkusuu. Ruista puhtaana leipänä ilman vehnälisää voin syödä vaikka miten paljon ilman mitään oireita ja kipuja.

”Omalääkäriyteni” auttoi eli nettitutkimukseni. Jätin hyvästit vehnäpullalle ym. tuotteille.

Kokeilkaa suolenne oireilijakaverit samaa eli poistakaa vehnätuotteet ruokavaliostanne kokonaan.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi