Lukijoilta: Veikkaus vie, eikä raviväki edes vikise

Ravipelien ja -urheilun suosion hiipumisesta on puhuttu pitkään. Kyseessähän on monelle tärkeä ja hieno harrastus ja toisille jopa elinkeino.

Vielä viime vuosituhannen lopulle tilanne Suomessa oli muihin ravimaihin aivan vertailukelpoinen, vaikka vähän perässä tultiinkin. Pelitoiminnan siirryttyä ensin Fintotolle ja sitten Veikkaukselle, se aloitti ravipelipalvelun alasajon, mikä näkyy romahtaneissa pelivaihdoissa.

Olen useaan kertaan käynyt niin julkisesti lehdissä kuin Veikkaukselle osoittamissani palautteissa läpi yksityiskohtia, jotka näkisin tarpeellisiksi korjata. En ala niitä nyt kerrata, vaan kerron näkemykseni Veikkauksesta pelinhoitajana ja yhteistyökumppanina.

Veikkauksen pelikirjo on laaja ja voi olla vaikea huomata, että ravipeleillä on aivan erityinen asema verrattuna onnenpeleihin, joilla ei ole vastaavaa yhteiskunnallista merkitystä.

Jotta Veikkaus keskittyisi ravipelipalvelun kohentamiseen, siltä tulisi sitä vaatia, tai sen pitäisi omata lajia kohtaan intohimoa ja palvelualttiutta, jotka nyt siltä tyystin puuttuvat.

Kun olen ilmoittanut palvelun selkeistä virheistä tai puutteista, Veikkaus ei joko osaa niihin vastata tai korjaa niitä, vaan menee yli siitä, missä aita on matalin. Monesti sitä voisi verrata rikkoontuneen ovisaranan korjaamiseen oven poistamisella.

Tästä sain jälleen kerran todisteen, kun ajattelin tarkistaa mielenkiinnosta V75:n pelivaihdon viimeisenä markkavuonna 2001. Hippoksen Heppajärjestelemästä löytyi tieto: Vaihto 37 236,63 €, arvo 634 472,00. On helppo nähdä, ettei tässä ole päätä eikä häntää.

Hippokselta sain kuulla, että tilaston oikeellisuus on Veikkauksen kontolla. Veikkauksesta vastattiin: ”Valitettavasti vaihdot eivät ole enää suoraan vertailukelpoiset, sillä kuten itsekin totesit markan vaihtuneen euroon. Nykyveikkaus on perustettu yhtiönä 2017 ja emme valitettavasti pääse selvittämään vuoden 2001 yhtiön kirjaamisprotokollaa enää tuon mainitsemasi arvon suhteen.”

Vastaus relevanttiin palautteeseen osoittaa vastuun pakoilua. Ajattelin siis selvittää asiaa itse ja pienen salapoliisityön jälkeen huomasin, että Veikkaus oli muuttanut silloiset markkavaihdot (oikeasti noin 3,7 milj.) euroksi jakamalla luvut 100:lla. Ilmeisesti he siis sekoittivat rahamuunnoksen vuoteen 1963, jolloin 100 markasta tuli 1 markka.

Ilmoitin asiasta Veikkaukselle ja kerroin, että teidän tarvitsee vain kertoa luvut sadalla ja pitää yksiköt markkoina, kuten ne silloin olivatkin. Tilastonikkarit kyllä tekevät haluamansa muunnokset.

Mitä Veikkaus teki? Poisti vanhat vaihdot tilastoista kokonaan eli hävitti virheen jäljet tuhoten samalla arvokasta tilastotietoa toimintaohjeesta välittämättä. Selkeämpää oman edun tavoittelua toisten kustannuksella on vaikea keksiä. Vastaavaa voisi olla toisen päiväkirjojen tuhoaminen oman moitittavan toimintansa piilottamiseksi.

Valitettavasti tapaus ei ole ainutkertainen. Kun lähestyin asiasta Hipposta, piittaamattomuutta vähäteltiin ja viitattiin inhimilliseen erehdykseen, josta tässä ei voi olla kysymys.

Rivien välistä olen aiemmin voinut lukea, että kaveruussuhde Veikkaukseen on heille niin tärkeä, ettei sitä uskalleta ”turhalla” kritiikillä vaarantaa, mikä on ymmärrettävää.

Kun räikeimpäänkään toimintaa ei uskalleta yhteistyökumppanin taholta puuttua ja moraaliltaan esimerkkini kaltaista toimintaa joudutaan kestämään, tarkoittaa se sitä, että minkäänlaisia parannuksia ei ole odotettavissa.

Tätä tilaa – kaikkine haitallisuuksineen – on kestänyt parikymmentä vuotta, joten voidaan jo puhua uudesta normaalista, johon on totuttu. Aika ei kuitenkaan poista sen haittavaikutuksia.

Veikkaus pyrkii lisäksi piilottamaan toimintansa mahdollisilta kriitikoilta bonuksilla, takuuvoittosummilla ja jackpoteilla, ja näyttävät siinä onnistuvankin, kun niin innokkaasti alan toimittajat näitä kulisseja hehkuttavat.

Löytyykö ravipiireistä riippumatonta tahoa, joka uskaltaa vaatia Veikkaukselta ravi-ihmisten parempaa kohtelua vai odotetaanko ihmeparantumista?

Vaikka tilastot vaatimusten puolesta puhuvatkin, niiden vahvistukseksi tarvitaan puutteiden tunnistaminen ja halu kehittää alan nykytilaa.

Markku Hankanen

Seinäjoki

Kommentoi