Lukijoilta: Veikkaustuottojen avustusten yleishyödyllisyys?

Sääntöjen mukaan Raha-automaattiyhdistyksen pelituotot on tarkoitettu sosiaali- ja terveysjärjestöjen, yleishyödyllisiin terveyttä ja hyvinvointia edistäviin hankkeisiin. Avustuksilla tarjotaan suomalaisille mahdollisuuksia harrastaa, liikkua, pysyä terveenä, tervehtyä ja mahdollisuuksia kuulua joukkoon. Näin kerrotaan Veikkauksen sivuilla.

Onkohan oikea kohde; laittomasti maassa oleville vuonna 2018 lähes puoli miljoonaa euroa valtion varaaman 5,3 miljoonan euron avustuksen lisäksi? Tai lukuisia yhdistyksiä on avustettu lähes miljoonalla eurolla vuosi vuoden jälkeen. Mm. pelkästään Suomen somalialaisten liitto ry on saanut viideltä edellisiltä vuosilta 2015–2019 yhteensä 1 127 000 euroa, eli keskimäärin 225 400 euroa per vuosi. Onko raportointi rahojen käytöstä tarkistettu?

Huomion arvoista on, että Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry:lle ei herunut veikkausvoittovaroista euroakaan, ei viime eikä tänä vuonna.

Tällaisilla avustuskohteilla päinvastoin kannustetaan harrastelemaan omissa piireissään. Näin eriytetään ihmisiä toisistaan, ei kuulumista joukkoon.

Mm. raha-automaattivaroista käytettiin viime vuonna ”monikansallisten naisten liikuntaan ja kulttuuriin” 208 900 euroa ja lisäksi Aluehallintovirasto jakoi samaan tarkoitukseen 861 000 euroa. Miksi liikuntaakin pitää harrastaa omissa piireissä? Yhdessä kantasuomalaisten kanssa tekeminen auttaisi myös suomen kielen ja kulttuurin omaksumisessa.

Lisäksi pahinta on, että rahaa jaetaan monesta eri lähteestä, toisistaan tietämättä jopa samoihin kohteisiin. Esimerkiksi avustajatoimintaan on jaettu veikkausvoittovaroista eri nimikkeillä vuonna 2018 seuraavasti: Pakolaisneuvonta ry 245 000 euroa, Suomen Pakolaisapu ry 1 510 000 euroa, Turvapaikanhakijoiden Tuki ry 166 000 euroa, Maahanmuuttajanuorten Tuki ry 290 000 euroa, Pakolaisnuorten Tuki ry 389 000 euroa, jne.

Mielestäni kaikkiin syrjäytymisvaarassa oleviin Suomessa asuviin nuoriin yhteisesti tulisi panostaa veikkausvoittovaroista erityisesti. He ovat tulevaisuuden koko Suomen selkäranka. Sen voisi kohdistaa esimerkiksi urheiluseuratoiminnan kautta, kaikki mukaan periaatteella.

On ehdotettu, että veikkausvoittovarat tuloutettaisiin jatkossa osaksi valtion budjettia ja erillinen kytky järjestöjen rahoituksen ja Veikkauksen välillä purettaisiin. (Verkkouutiset 29.8.)

Tämä on kannatettava ehdotus. Varojen poliittinen jakoperuste on väärä ja se on lopetettava. Ilmaista avustamista samoille ryhmille vuodesta toiseen, ilman tulostavoitteita, ei ole missään muodossa hyväksyttävää.

Airi Pulkkinen

Kuopio

Kommentoi