Lukijoilta: Venäjä, Ukraina ja oppositio tänään

Kun tuli tieto, että oppositiojohtaja sairastui äkillisesti lennolla Siperiasta Moskovaan, maailma kysyi heti, että taasko?

Aleksei Navalnyi on myrkytetty aikaisemmin ainakin kahdesti. 2017 keväällä hän joutui happohyökkäyksen kohteeksi ja hänen silmänsä lähes sokeutui.

Myöhemmin pidätettynä ollessaan hän sai taas myrkytysoireita ja myös hänen lääkärinsä epäili myrkytystä.

Vuonna 2006 toisinajattelija Anna Politkovskaja ammuttiin kotinsa edustalle Moskovassa. Vuonna 2008 toimittaja-kirjailija ja tulkkini Eila Lahti-Arkutina kuoli Petroskoissa ”aivoverenvuotoon”.

Vuonna 2009 oppositiovaikuttaja Sergei Magnitski kuoli selliinsä kidutuksiin. Jo vuonna 2006 Putinia vastustanut entinen KGB-vakooja Aleksandr Litvinenko kuoli polonimium-myrkytykseen Lontoossa.

Vuonna 2015 oppositiomies Boris Nemtsov ammuttiin Moskovassa. Myös oppositiomies Vladimir Kara-Muntsa vaipui äkilliseen koomaan vuonna 2017. Hänellä oli samanlaisia oireita jo kaksi vuotta aiemmin, mutta hän toipui saatuaan hoitoa Yhdysvaloissa.

Vuonna 2018 tehtiin hermokaasuhyökkäys Venäläistä ex-vakooja Sergei Skripallia ja hänen tytärtään Julia Skripallia vastaan. Brittien tutkimusten mukaan asialla olivat Venäjän sotilastiedustelun upseeri.

Hieman toisenlainen on Karjalan-Memoral -seuran puheenjohtaja Juri Dmitrijevin tarina. Häntä ei ole yritetty eliminoida mutta hän on elänyt vankilakierteessä noin viisi vuotta ja syy on hänen löytämänsä Karjalan suurimmat joukkohaudat: Sandarmoh, lähellä Karhumäkeä ja Poventsaa. Ja Krasnaja Bork, yli 10 000 hautaa. Jurilla oli myös koneellaan Stalinin ajan pyövelien nimilistoja, mutta kone varastettiin.

Jurihan sai nyt juuri kolmen vuoden tuomion. Kovin oli laihtunut ja harmaantunut sitten viime näkemän.

Venäjällä ei ole tuomittu yhtäkään teloittajaa, natsit sentään tuomitsivat omansa.

Internet näköjään auttaa diktaattorien tuhoutumisessa. Vaikka Putin sai Venäjällä kovalla työllä aikaan lain, joka erottaa maan netin muun maailman netistä.

P. Mäki

Kurikka

Kommentoi