Lukijoilta: Venäjällä on lukematon määrä ”pimeitä” kaatopaikkoja

Venäjän Aika -lehti kirjoitti viime viikolla otsikolla: ”Venäjä heräilee jäteongelmaan.” Tässä jutussa kerrotaan myös lukemattomista ”pimeistä” kaatopaikoista.

Jotkut aktiiviset ihmiset ovat ottaneet jätteiden lajittelun sydämen asiakseen. Myös Venäjän hallitukseen kohdistuu yhä enemmän paineita ratkaista maanlaajuinen, jo krooniseksi paisunut jäteongelma.

Suuren yleisönkin asenne on muuttumassa. Toistaiseksi jätteiden kuljettaminen keräyspisteisiin Pietarissakin vaatii melkoista aktiivisuutta, koska lajittelusäiliöt sijaitsevat usein kaukana asunnoista.

Roskareformin arvioidaan olevan Venäjällä 40 vuotta myöhässä. Valtavat jäteongelmat nousivat tietoisuuteen pari vuotta sitten, kun Pietarin ja Moskovan täpötäydet kaatopaikat löyhkäsivät kesäkuumalla ja pistävä haju tunkeutui asuntoihin.

Venäjän hallitus on käynnistänyt 2019–2024 toteutettavan kunnianhimoisen Ekologia-ympäristöohjelman, jonka kokonaisbudjetti on 56 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttaminen vaatii parinsadan uuden jätteenkäsittelylaitoksen perustamista eri puolille Venäjää.

Viiden vuoden aikataulu vaatii onnistuakseen myös naapureiden apua. Esteenä on puutteellinen teknologinen tietämys Venäjällä. Mutta Suomesta löytyy jätteenkäsittelyyn huippuosaamista.

Huippuosaajat löytynevät Ilmajoelta ja Tampereelta. Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Harri Kallio todistaa firmansa 25-vuotisjulkaisussa, että ”yhdessä olemme kehittyneet jätehuollossa Suomen mestareiksi. Uskon, ettei Etappi Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kontio pane firmaansa yhtään huonommaksi.

Kirjoituksellani tarkoitan sitä, että nämä jäteyhtiöt panevat hynttyyt yhteen ja matkaavat Venäjälle neuvottelemaan yli 50 miljoonan kaupoista ”pimeitä” kaatopaikkoja vastaan.

Mutta ensin pitää olla kielitaitoa sekä venäläisten neuvottelutaidon osaamista. Apua tähän saa mm. Kauppakamarilta ja Suomi-Venäjä-seuralta.

Toive Tynjälä

tiedottaja

Suomi-Venäjä-seuran Seinäjoen seudun osasto ry

Kommentoi