Lukijoilta: Venäjän oppositiosta vielä

Juri Dmitrijeville 10 vuotta lisää häkkiä. Jurihan on ollut vankilakierteessä ainakin viisi vuotta. Hän sai noin kuukausi sitten 3,5 vuoden tuomion ja olisi päässyt nyt syksyllä vapaaksi, koska oli istunut tutkintovankeudessa pitkään. Mutta jälleen korkein oikeus istui 29.9. ja hänelle langetettiin kolmetoista vuotta lisää kovennetun kurin leirillä.

Dmitrijeviä ei ilmeisesti voi päästää vapaaksi, ettei hän sotkisi kaivauksia, joita venäläiset lopettelevat joukkohaudoilla. Venäläiset etsivät todisteita väitteille, että haudoissa olisi myös venäläisiä sotavankeja.

Kaivaukset pitäisi lopettaa siksi, kunnes paikalle saadaan puolueettomia kaivajia. Helppoahan haudoille on tuoda sotilaitten jäänteitä Venäjän joukkohaudoista.

Dmitrijevin vankilakierteen syy on siis hänen löytämänsä Karjalan Tasavallan suurimmat joukkohaudat Sandarmohissa, lähellä Karhumäkeä ja Poventsan kanavaa (800 suomalaista), Krasnyi Borissa (580 suomalaista) Äänisen rannalla vähän Petroskoista etelään.

Kirjoitin jokin aika sitten I-P:hen tästä Venäjän vainotusta oppositiosta ja vihjaisin myös, että kuoliko tulkkini kirjailija-toimittaja Eila Lahti (Artutina) ilmoitettuun aivoverenvuotoon. Jotkut ovat kyselleet epäilyjeni perusteista.

Eila Lahden vanhemmat muilutettiin Kemistä Neuvosto-Venäjälle Lapuan liikkeen aikoihin ja Eila syntyi Petroskoissa 1939. Vuonna 1994, kun Neuvosto-Venäjä oli hajonnut aiemmin, lähdin etsimään kadonneen vaarini jalanjälkiä ja sain sattumalta tulkikseni Eilan. Hän oli jo aloittanut suomalaisten kohtaloiden selvittämisen.

Tein Petroskoihin monet matkat ja 1996 kaikki tieto oli saatu ja kirjoitin kirjan. Noihin aikoihin tapasin myös juuri nyt tuomitun Dmitrijevin, hän oli Karjalan Memoria-seuran puheenjohtaja jonka jäsen myös Eila oli.

Vuosia myöhemmin Eila soitti minulle Kuopiosta ja iloitsi, kun oli saanut kaksoiskansalaisuuden. Sovittiin, että kun liikun Kuopiossa, niin vien hänelle nipun kirjojani ja kun hän käy Petroskoissa, niin myy ne sinne. Ihmettelin hänen muuttoa ja hän sanoi, ettei siellä ole turvallista asua.

Eila oli kirjoittanut jo kaksi paksua kirjaa ja kolmas oli kesken. Niissä kirjoissa kaikki oli Putinin hallinnon kannalta negatiivisia, Putinin hallinto kun koko ajan nostaa Stalinin kulttia esiin.

Vuosia myöhemmin ajoin chartterbussia Karjalan kierroksella. Meillä oli venäläinen opas Petroskoista. Kysyin tunteeko hän Eila Lahtea, Eila kuoli hiljattain. Minun lisäksi moni muukin ihmetteli, kun oli vuosia asunut Suomessa ja käy pikavisiitillä Petroskoissa, niin kuolee sinne.

Yritin tavoittaa Irina Takalaa Petroskoissa, kysyäkseni Eilasta. Kävin vielä hotelli Sevenajassa (ent. Pohjola), mutta siellä ei enää Suomea puhuta. Eilallahan on kaksi lasta, mutta en tiedä ovatko Suomessa vai Venäjällä.

P. Mäki

Kurikka

Kommentoi