Lukijoilta: Venäjän voitto

Venäjä juhlii tasavuosia Natsi-Saksan voitosta toisen maailmansodan aikana. Juhlinta on hyvin suurta ja näyttävää sotilasparaatien myötä. Samalla jätetään visusti kertomatta siitä, että kun hyökättiin liittouman avustamana pitkälle länteen, samalla miehitettiin puolet Eurooppaa Neuvostoliiton kommunismin ikeeseen.

Monella miehitetyllä valtiolla ei liene syytä kovinkaan suureen juhlaan. Natsien voiton olisi oikeasti pitänyt merkitä vapauden demokratian ja natsien hirmuhallinnon päättymisen myötä kaikkea parempaa. Mutta ei se niin mennyt.

Myöhemmin Neuvostoliitto paranteli miehitystään massiivisilla sotilastoimilla miehittämissään maissa. Liittouman luottamuksen pettäminen merkitsi samalla kylmän sodan alkua, jota on sitten lopeteltu viidenkymmenen vuoden kuluttua, kun miehitetyt maat ovat saaneet vapautensa takaisin.

Sotahistorian vääristely vuodesta toiseen Venäjän yrittäessä käyttää sotamenestystään omaksi edukseen on tympeää. Siinä ei ole mitään muuta kummallista kuin se, että Suomi ei osallistu juhlintaan miehitettynä eikä sodan voittajana. Ilmeisesti tähän juhlintaan osallistuvat hyvinkin aktiivisesti he, jotka ovat Mannerheimin patsasta haalaamassa muualle.

Matti Nikkilä

Liminka

Kommentoi