Lukijoilta: Veronkorotus vaatii paljon

Vaasan kuntapoliitikot ovat vaikean ja vakavan paikan edessä seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa tämän kuun loppupuolella. Heidän pitää ottaa kantaa, nostaako kaupunki kunnallisveroa ensi vuonna 0,5 prosenttia niin kuin kaupunginjohtaja Tomas Häyry esittää. Silloin kunnallisvero nousisi ensi vuonna 21 prosenttiin ja vuosi olisi toinen peräkkäinen, kun sitä korotettaisiin. Tänä vuonna Vaasan kunnallisveroa nostettiin jo puolella prosentilla 20,5 prosenttiin.

Jos korotus tehdään, tulee keskituloiselle vaasalaiselle vuodessa 140 euroa lisää maksettavaa (Pohjalainen 1.11). Kaupungin kukkaro paisuisi seitsemällä miljoonalla eurolla.

Lisääntyvät verot ja maksut tuskin kaupunkilaisia ilahduttavat, sillä asumiseen liittyvät kustannukset ovat kohonneet jatkuvasti. Esimerkiksi vesimaksut ja kiinteistöverot ovat nousseet. Kaupunki on ottanut käyttöön myös hulevesimaksun.

Veronkorotus vaatisi päättäjiltä suurta rohkeutta ja vakaata, varmaa näkemystä päätöksen oikeellisuudesta. Luultavasti se suututtaisi ainakin osan äänestäjä-asukkaista.

Kaupunginjohtajan veronkorotusesityksen taustalla ovat Vaasan taloudelliset vaikeudet. Kaupunki on investoinut voimakkaasti urheilurakentamiseen. Ensi vuonna investoitaneen kuitenkin pääasiassa infrasturuktuuriin kuten vesi- ja viemärijärjestelmään, satamaan, Alskatintiehen ja maanhankintaan. Jäähallin laajennukseen ollaan varaamassa kaksi miljoonaa euroa.

Vaasalla on tukeva kumulatiivinen alijäämä, jonka nollaaminen ei ole sujunut niin juohevasti kuin luultiin. Ensi vuonna Vaasan pitäisi tehdä 20 miljoonan euron tulos, jotta se onnistuisi. Tehtävä on hankala, sillä kaupungin taloudellinen tulos on kääntymässä tänä vuonna 4,6 miljoonan euron tappioksi. Vaasan vs. talousjohtajan Jari Karjalaisen mukaan kuluvasta vuodesta tulee historiallisen heikko (Pohjalainen 1.11.).

Vaasa ei ole ongelmiensa kanssa yksin, vaan talousvaikeuksien kanssa painiskelevat monet muutkin, kuten Seinäjoki. Siellä ei ainakaan tässä vaiheessa olla valmiita veronkorotuksiin tai yt-menettelyihin. Siellä kaupungin kasvu on pakottanut sen investointien kierteeseen.

Ongelmista huolimatta Vaasan tilanne ei ole niin synkkä kuin numerot antavat ymärtää. Yritykset investoivat lähivuosina Vaasan seudulle jopa 1,2 miljardia euroa ja asukasluku on hienoisessa nousussa.

Terhi Ekola

Kommentoi