Lukijoilta: Verot siirtohintojen korottajina

Nyky-yhteiskunta toimii sähkön varassa. Siis sähkön siirtoyhtiöillä on yhteiskunnallinen tehtävä ja vastuu. Ne ovat kuitenkin yksityisiä monopoleja. Lähes riskittömiä sijoituskohteita.

Viimekätinen vastuu on kuitenkin kansan valitsemilla lainsäätäjillä. Säätämässään sähkömarkkinalaissa he sallivat siirtohintoihin 15 prosentin korotuksen aina 12 kuukauden välein. Ikään kuin korkoa korolle.

He ovat myös säätäneet sähköveron 2,253 snt/kWh ja alv 24 prosenttia sähkön siirrollekin. Verot kuuluvat siirtoyhtiöitten laskuttaa valtion puolesta.

Energiaviraston viimeisin tilasto verkonhaltijoitten siirtohinnoista on viime vuoden marraskuulta.

Otan esimerkiksi kuluttajatyypin: pientalo, sähkökiuas, ei sähkölämmitystä, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 5 000 kWh/vuosi.

Oletetaan, että mainittu esimerkkikuluttaja on liitettynä Vaasan Sähköverkon verkkoon.

Siirtohinta muodostuu seuraavasti nykyhinnoin. Veroton siirtomaksu 3,30 snt/kWh. Veroton perusmaksu 7,55 €/kk. Se jaettuna mainitulle vuosikulutukselle tekee 1,81 snt/kWh eli veroton hinta yhteensä 5,11 snt/kWh. Kun siihen lisätään sähkövero ja alv, niin päästää laskutushintaa 9,13 snt/kWh. Laskussa on siis veroa 44 prosenttia! Hinta on sama kuin viime vuoden marraskuussa

Meille Vaasassa sähkön siirtää kaupungin omistama Vaasan Sähköverkko ja sähkön myy Vaasan Sähkö meille ja muillekin. Voitto päätyy kaupunkilaisten hyväksi. Esimerkiksi Vaasan jäähallin päädyssä loistaa jo Vaasan Sähkö Areena.

Haja-asutusalueilla tarvitaan pidemmälti johtoa kuluttajaa kohden ja siellä on vasta vähän maakaapeloitu kaupunkeihin verrattuna. Valtiovalta vaatii sähkön huoltovarmuuden parantamista. Sen takia jakeluverkko pitää siirtää sääsuojaan maan alle. Tämä näkyy siirtohinnoissa. Caruna Espoo 7,35 ja Caruna 13,55 snt/kWh. Seinäjoen kantakaupunkiin jakava Seiverkot 8,33 ja ulkopuolelle Elenia 12,72 ja Caruna 13,55 snt/kWh.

Neljällä yhtiöllä oli Carunaakin korkeampi siirtohinta, mutta vain Caruna on nostettu tikun nokkaan. Carunan laskua nostaa erityisesti korkea perusmaksu.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi