Lukijoilta: Vesi syötetään meriin kiihtyvällä vauhdilla

Meri on kylmää ja luovuttaa höyrynä hyvin vähän. Toisin ovat maanpintakerrokset. Ne nostavat usvaa helteellä, mutta kamara on kuiva. Sumu on kevyttä ja nousee ylempiin ilmakerroksiin ja ottaa aikaa, kun se sataa maahan. Eikä tiedä, mihin ilmavirrat ovat pilvet kuljettaneet, kun joskus muodostavat sateen.

Muistan, että 1950- ja vielä 1960-luvullakin helteellä nousi kosteus ilmaan ja muodosti iltapäivällä ukkossateen. Joskus oli hellepäiviä useita, aamupäivä oli kirkas, iltapäivällä muodostuivat tummat pilvet ja ukkossade.

Näin maailma muuttui Eskoseni. Ei maailma muutu, ihmiset sen ovat muuttaneet. Ihmiset sen ovat tuhonneet tähän asti ja sama tahti näyttää jatkuvan. Aina on puhuttu tulevaisuuden parantamisesta, mutta kasvatettu vihaa ja haettu syyllisiä muista. Vilppi ja vääryys ovat jokapäiväistä, niin ihmisten kuin valtioidenkin asiassa.

Katsotaan Amerikan asioita. Mahtava maailmanpoliisi. Kuinka vahva se oli? Sitten tuli yksi mies, joka kaivoi esille todelliset heikkoudet. Tämä on ollut tiedossa, kun tiedetään mistä kansa koostuu.

Yhdysvallat kansoittuu kaikista maista, alkuperä on pieni, toisin kuin Euroopassa. Yhtenäinen kansa on vahva tarvittaessa, vaikka normaalioloissa ollaan monta mieltä.

Tosipaikan tullessa yhdytään, kun kansa koostuu eri kansallisuuksista. Sitä herkemmin unohdetaan säännöt. Koetut vaikeudet nousevat pintaan. Silloin helpommin lähdetään omille teilleen.

Risto Järvimäki

Kauhajoki

Kommentoi