Lukijoilta: Veteraanipäivä säilyttää sotaveteraanien muiston

Tänään 27.4. meillä on jälleen aihetta nostaa uljas siniristilippumme liehumaan salkoihin.

Teemme sen kunnioittaaksemme sotiemme 1939–1945 veteraaneja, sekä 700 000:ta keskuudestamme jo poistunutta että vajaata 6 000:ta vielä kanssamme elävää mies- ja naisveteraania.

Kunnioitamme näitä kunniakansalaisiamme ja heidän panoksiaan ja uhrauksiaan vapaan ja itsenäisen isänmaamme hyväksi 35. kerran.

Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 alkaen.

Päivämäärä on johdettu siitä, kun yli viisi vuotta kestänyt kolmen sodan jakso päättyi lopullisesti 27.4.1945. Tuolloin viimeiset saksalaisjoukot poistuivat Lapista Enontekiön käsivarren kautta Norjaan.

Kansallisen veteraanipäivän viettoon ovat kuuluneet valtakunnallinen pääjuhla ja kuntien juhlatilaisuudet. Kunniakäynnit sankarihaudoilla ja muilla sotamuistomerkeillä seppeleenlaskuineen kuuluvat myös päivän ohjelmaan.

Ensimmäistä valtakunnallista pääjuhlaa vietettiin Lahdessa 1987. Paikalla oli yli 10 000 sotaveteraania. Vaasa oli järjestelyvuorossa 1998.

Vuodesta 1989 lähtien tavaksi oli tullut vahvistaa päivälle jokin ajankohtainen teema. Teemana Vaasassa oli ”Sotiemme miehet ja naiset – itsenäisyyden turva; Män och kvinnor i våra krig – värnet för vår självständighet”. Vaasassa teema esitettiin kaksikielisenä. Tapa jäi käyttöön myöhemmillekin veteraanipäiville.

Minulla oli henkilökohtaisesti suuri ilo ja kunnia olla mukana Vaasan juhlan järjestelytoimikunnassa. Sain myös pitää puheen Suomen lipulle juhlavassa lipunnostotilaisuudessa Vaasan torilla 27.4.1998 aamulla. Pääjuhlaan Botniahallissa osallistui useita tuhansia veteraaneja. Tasavallan Presidentti Martti Ahtisaari kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan.

Vaasan ensimmäistä veteraanipäivän juhlaa 1987 vietettiin kauppaoppilaitoksen juhlasalissa, sittemmin paikaksi vakiintui kaupungintalon juhlasali.

Muutama vuosi sitten kaupungintalon juhlasta luovuttiin, koska paikalle pystyi tulemaan enää kourallinen sotaveteraaneja, heitä, joille juhla on tarkoitettu.

Sen sijaan on järjestetty pienimuotoinen juhlahetki Suomen Vapaudenpatsaalla.

Ohjelmaan on kuulunut puhe, nuorten musiikkiesityksiä sekä seppeleenlasku. Reserviläisten kunniavartio ja maanpuolustusjärjestöjen lippulinna ovat järjestäytyneet kunnianosoitukseen patsaalle. Juhlahetken jälkeen on veteraaneille vielä ollut kahvitilaisuus Vaasan kirkon kryptassa.

Koronatilanne rajoitti veteraanipäivän tilaisuuksien järjestelyjä viime vuonna, samoin tänä vuonna. Valtakunnallisen pääjuhlan piti viime vuonna olla Tampereella, mutta tilaisuus jouduttiin perumaan.

Tampere sai järjestelyoikeuden myös tämän vuoden juhlaan viime vuoden teemalla ”Ihmisten välillä hyvä tahto – Välvilja mellan människor”.

TV1 ja Yle Areena välittävät juhlalähetyksen, yleisöä ei juhlassa ole paikalla.

Vaasassa toteutettiin viime vuonna vain seppeleen lasku Vapaudenpatsaalle ilman muuta ohjelmaa. Muutama veteraani oli kutsuttuna paikalla. Samoin on tarkoitus menetellä tänä vuonna.

Ilkka Virtanen

Vaasa

Kommentoi