Lukijoilta: Vielä hieman niistä eläkerahoista

Työeläkevakuuttajien analyytikko Kimmo Koivurinne vastasi Ilkassa 20.9. aloittamaani eläkekeskusteluun, jossa väitin, että eläkkeeni pystytään maksamaan itse maksamillani eläkemaksuilla. Muutamat ulkopuoliset henkilöt ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kun myös tekstareissa otettiin kantaa asiaan, totean asiasta vielä seuraavaa.

Minulle ei selvinnyt, mitä Koivurinne yritti sanoa, koska oma sanomani oli, että omat eläkerahani on ”säilötty” eläkevakuutusyhtiön sijoittamalla tavalla. Vaikutti hieman siltä, ettei analyytikko uskonut väitteitäni.

Totean, että minulla on omia eläkemaksujani koskevat laskelmat vuodesta 1984 vuoteen 2013 eli kirjoitukseni ei perustunut minkäänlaiselle mutu-tuntumalle, vaan olen siis laskenut kaiken sen, mihin kirjoituksessani viittasin.

Kuten myös totesin, laskelmissani ei vielä millään tavalla huomioitu 10 vuoden palvelustani eri julkisyhteisöjen palveluksessa eikä myöskään eläkemaksujeni sijoituksille 40 vuoden aikana kertyneitä osinkoja. Jos olisin laskenut nekin, omien eläkkeitteni maksamiseen olisi käytettävissä vielä merkittävästi enemmänkin varoja.

En ole eläkeasioiden asiantuntija, mutta kyllä kai työnantajatkin maksavat eläkemaksut palkkasummaan sidottuina ja luulisi sen olevan vielä helpompaa, kuin YEL-maksun määrittelyn.

Jos vastauksen tarkoituksena oli mitätöidä kirjoituksessani lausuttu, vastauksessa onnistuttiin kyllä kohtuullisen hyvin.

Analyytikon kirjoituksessa puhuttiin myös alivakuuttamisesta. Minä en käsitellyt lainkaan ali- tai ylivakuuttamista, vaan totesin vain sen, että vaikka todellisuudessa maksamistani YEL-maksuista on mennytkin osa vakuutusyhtiön kuluihin.

Itse maksamillani vakuutusmaksuilla pystytään maksamaan omat eläkkeeni, jos eläkevakuutusyhtiöllä on ollut edes keskinkertaiset sijoitusasiantuntijat.

Heikki Kilpiä

VT, OTL

Kurikka

Kommentoi