Lukijoilta: Vielä ”kirjasivistyksestä”

Ilkka Vilkama, kiitos 17.9.2021 tällä palstalla kirjoittamastasi kommenttijutusta kirjoitukseen aiemmin syyskuussa koskien mm. Raamatun luotettavuutta.

Kiinnostava on asenteesi niin minun kirjoitukseeni kuin etenkin asenteesi maailman luetuimpaan kirjaan. Se muuten ei suinkaan ole kirjoituksessasi mainitsemasi henkilön kirja, jota tunnut pitävän kirjana, jota kannattaa lukea.

Jos et satu tietämään, mikä on maailman luetuin kirja eri kielillä, pyydän etsimään asiasta tarkempaa tietoa. Sitä kyllä löytyy luotettavista eri lähteistä. Luetuin kirja on käännetty maailman yli 5 000 eri kielestä jo muutamaa sataa vaille kaikille kielille. Epäilen, ettei mainitsemaasi kirjaa ole käännetty kuin murto-osalle noista 5 000 kielestä.

En ala opettaa asiassa enempää, koska itseäni viisaammat Raamatun tutkijat ovat siinä asiassa etevämpiä. Suosittelen tutustumaan mm. radiopappi Jukka Norvannon laajaan alan kirjallisuuteen.

Maailman uskonnoista tuntuu kristinusko ja sen pyhin ja ainoa kirja olevan toisarvoista luettavaa.

Kun on päässyt perille, mitä tarkoittaa kristittynä uskossa eläminen, voinemme ehkä keskustella tarkemmin mm. Raamatun uskottavuudesta ja sen todellisesta merkityksestä. Raamatun sisältö ei ole ihmisjärjen kyvyssä arvioida sen Jumalaa. Raamatun avain näet ei ole paljo kirjasivistys vaan termillä uudestisyntyminen Raamatun Jumalan tuntemiseen sisällisesti.

Ilman Kristukseen, Raamatun keskeisimpään henkilöön ankkuroitumista uskon kautta eli uudestisyntymän kautta on tarkastelu itse Raamatun teksteihin liki mahdotonta.

Pintapuolisuus on jumalisuuden surma, lausui muuan brittiläinen Thomas Wiccox jo 1600-luvun lopulla. Pintapuolinen eli ulkoa tai sana sanasta lukeminen on vasta Raamatun sisällön tuntemisen alkuvaihe.

Kun ihminen on avartunut ja sisäistynyt Raamatun ilmoituksen, hän vasta silloin käsittää pienuutensa ja asemansa suhteessaan Luoja-Jumalaan ja hänen Kristukseensa Jeesukseensa ja hänen tuntemiseeensa ”sisällisesti” eli hengellisesti.

Raamattu on syvimmältään hengellinen kirja ja on sisällöltään salainen. Salainen juuri siksi, ettei se Raamattu antaudun kylmän ja ylimielisen ihmisjärjen alaisuuteen vaan tahtoo lukijansa tuntevan sen taustan ja hengen sisällisesti eli uskonvakaumuksen kautta.

En enempää tässä opeta.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi