Lukijoilta: Vielä Lapuan liikkeestä

Ilkka-Pohjalainen on suurella tarmolla tutkinut Lapuan liikkeen asioita, tosin viimeisin jupakka saatiin aikaan melko vähistä aineksista. Lehti onnistui tölväisemään Lapuan kaupunkia ja jopa sen kulttuurilautakuntaa parin hyvin käyttäytyvän nuoren paidan takia. Lehden käyttämät ns. asiantuntijat olivat aivan liekeissä. Heidän kirjoituksistaan sai käsityksen, että Lapuan liike kytee pinnan alla, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa.

Joskus toivoisi asioihin toisenlaistakin lähestymistapaa. Luin aikoinaan Uudesta Suomesta everstiluutnantti Paavo Susitaipaleen 90-vuotissyntymäpäivähaastattelun. Siinä oli heti päällekirjoituksena: ”Historia ei ole vielä sanonut viimeistä sanaa Lapuan liikkeestä” ja jatkui ”Kun sota syttyi, kommunismi oli voimaton.”

Lapualla pidettiin noin vuonna 2000 Lapuan liikettä koskeva seminaari. Yleisöä oli salin täydeltä ja tunnelma tiivis. Sitä johti ammattitaidolla tohtori Tapio Huttula. Keskustelun aikana kerroin Susitaipaleen haastattelusta ja kysyin joko historia on sanonut viimeisen sanan Lapuan liikkeestä. Vastaus oli, ei ole. Hänen vastauksensa oli toki laveampi mutta tämä oli pääasia.

Esko Ala-Koskela

maanviljelijä

Lapua

Kommentoi