Lukijoilta: Vietettäisiinkö matematiikkaviikkoa?

Tiedän kirjoittavani turhaan. Yle ja muukin media haluavat viihdyttää kulttuurinälkäistä kansaa, mutta eivät ymmärrä, että parasta viihdettä – eikä hetken huumaa – on vanha kulttuuri, matematiikka.

Isänmaa tarvitsee matematiikan osaajia! Se kaikkien huulilta kuuluva kulttuurikin tarvitsee tukijakseen matematiikan.

Monissa sivistyneissä piireissä ei pidetä suotavana, että koululaisille kerrotaan, mihin kannattaa panostaa opinnoissa, jos haluaa ”helpon” pääsyn jatko-opiskelupaikkoihin. Yritetään antaa sellainen mielikuva, että matematiikkaa opiskelleilla on huonompi yleissivistys kuin vähemmän siihen panostavilla.

”Eikö sinun elämääsi kuulu muuta kuin matematiikka?”, ”On muutakin kuin matematiikka”, ”Ei kaikkea ratkaista matematiikalla”... Kuulen näitä kommenttetteja päivittäin. ”Et kai sitten muuta luekaan!”, tokaisi muuan toimittaja haastattelun päätteeksi. Keskustelumme aihe oli matematiikka.

Samalla kommentoijat paljastavat oman kapean yleissivistyksensä. Matematiikan historiaan tutustuminen on unohtunut eikä matematiikan merkitystä muulle kulttuurille huomata. Matematiikkaa jopa hävetään. ”Matematiikan tulisi kohottaa nuhruista imagoaan”, muistutti lehden toimittaja muutama vuosi sitten, mutta miten se onnistuu ilman median apua?

Kun uuden opetussuunnitelman ja uusien tuulien kehittäjät ovat hiljentyneet tai ainakaan mediassa heitä on tavattu vähän, on lopetettu puhuminen matematiikan ulkoluvusta ja siitä, että opettajat ”kaatavat tietoa” oppilaiden päähän. Toivottavasti ymmärretään panostaa ymmärtämiseen ja laskutekniikan treenaamiseen jo alakoulusta lähtien.

Pitkässä matematiikassa on paljon asiaa, mutta kaikkea sitä ei opeteta lukiossa, vaan sitä ennen on jo 9-vuotinen peruskoulu. Viime vuosien ylioppilaskirjoitukset ja monet aikaisemmatkin on voinut läpäistä nykyisillä pisterajoilla peruskoulun tiedoilla ja taidoilla.

Matematiikan opiskeluun kannattaa panostaa. Siitä on paljon muutakin hyötyä kuin ylioppilaskirjoituksissa pärjääminen. Jatko-opiskelupaikat on tosi helppo saada. Entäpä matematiikan opiskelun piilovaikutukset! Tiedätkö niistä?

Muistatko luvun 42? Ellet muista, googleta! Suomen matematiikan päivä 22.10. sattuu vuonna 2021 viikolle 42. On aihetta juhlia!

Viikkoja on nimetty eri teemojen mukaan, mutta onko Suomessa matematiikan viikkoa? Ehdotan, että me matematiikan rakastajat ja tukijat käytämme joukko-opin voimaa ja ehdotamme päättäjille ja medialle, että viikko 42, jolloin on Suomen Matematiikan päivä nimettäisiin Matematiikan viikoksi.

Alli Huovinen

VVM

Oulu

Kommentoi