Lukijoilta: Vihaavatko suomalaiset luontoa ja ympäristöä?

Sanotaan, että yhteiskunnan sivistystasoa mitataan sen mukaan miten se kohtelee heikoimpia jäseniään. Paitsi ihmisiä luen tuohon joukkoon myös luonnon ja ympäristön!

Lukuisilla polkupyörä- ja kävelymatkoillani olen havainnut, että roskaaminen on nykyisin näköjään kaikenikäisten ihmisten huvi, todellinen suomalainen kansantapa! Eipä juurikaan pääse jalkakäytävää taikka maantien vartta kulkemaan pariakymmentä metriä pidemmälle, kun roska jos toinenkin pistää silmään!

Onko ympäristön roskaaminen puhtaan laiskuuden, ajattelemattomuuden ynnä puutteellisen tapakasvatuksen tulosta? Tuntuu, että se heijastaa ajatustapaa ”poissa silmistä, poissa mielestä”.

Hiljattain julkaistiin tutkimus, jonka mukaan keski-ikäisten kansalaisten yhtenä merkittävänä huolena on juuri ympäristön roskaaminen. On hienoa, aivan fantastista että asiasta huolestutaan, mutta tehdäänkö sen eteen mitään konkreettista? Jos näille roskaamisesta valittajille esittäisi kainon huomautuksen, että he kenties itsekin voisivat kerätä roskia pois asuinalueeltaan tämän jutun kirjoittajan tapaan, niin vastauksena saattaisi olla vain ”hyhhyttelyä”, valitus liljanvalkoisten käsien likaantumisesta ja kaiken kukkuraksi toteamus, jonka mukaan roskat saa kerätä se taho, jonka kaikki tuntevat mutta jota kukaan ei koskaan ole missään nähnyt, se kuuluisa ”joku muu”!

Laajamittaista ympäristön roskaamista katsellessa saa väkisinkin sen vaikutelman, että suomalaisten suhde luontoon ja ympäristöön nykyään on kääntynyt pelkäksi, selittämättömäksi vihasuhteeksi. Luonnolle ja ympäristölle on helppo kostaa oma paha olo, turhautuminen, näköalattomuus ja kenties jopa elämään kyllästyminen!

Usein tuntuukin siltä, että pelkkään aineelliseen kamankeruuseen ja ulkonaisen ”näyttämisen haluun” kohdistuva mielenkiinto tekee ihmisistä henkisesti köyhempiä ja se korostuu tavassa, jolla suhtaudutaan kaikkeen mikä ei välittömästi itsekästä ja ahneudelle pyhitettyä minää kosketa!

Voihan joku tietysti todeta, että henkinen pahoinvointi nyt johtuu ”koronasta” ja pelosta, mitä se saa aikaan!

Jos on todellista halua, niin luontoon ja ympäristöön kohdistuvien kielteisten asenteitten muuttaminen on alettava vain ja ainoastaan omasta itsestä! Maalliset ja taivaalliset ”herrat” eivät siinä auta!

Erkki Rantamäki

Vaasa

Kommentoi