Lukijoilta: Vihreä kupla puhkeaa

Elämme uskomattoman utopististista, epärealistista aikaa. Siinä mielessä, mikä on muun maailman kuin cityvihreän, kapean sukupolven luoma. Mikä on sen utopia? Se että maailma voitaisiin muka pelastaa vihreän unelman kautta. Tämä utopia on verrattavissa 60-lukulaiseen vasemmistoutopiaan paremmasta maailmasta, jossa neuvostoliittolaisviritteinen ihanneolotila loisi onnelan tänne ”raukoille pohjoisen rajoille”. Mitä itänaapurin lanseeraamasta utopiasta on jäljellä? Ei mitään todellista, mikä olisi vastannut punaruusuista unelmaa superihanasta neuvostoyhteiskunnasta rauhan valtakuntana tasa-arvoineen.

Silmien piti avautua itärajan molemmilla puolilla. Piti. Karu totuus taitaa olla, että monien utopia kariutui totaalisesti ja osa jäi juurilleen hautomaan uutta utopiaa. Ikivihreää utopiayhteiskuntaa, jossa muka villi luonto määrää tahdin, villieläimet ja hoitamattomat metsät ym. maat ja vesistöt muka elättävät viherruoholla kansalaiset. Nyt on aika puhkaista vihreä valhekupla. Cityvihreät kaupunkiuntuvikot luulevat kai ihan tosissaan palaavansa ”takaisin luontoon”, susilaumoja kasvattaen ja viherheinää pureksien. Herätkää todellisuuteen!

Maailmassa on 7 miljardia ihmistä, joista suurin osa saa elantonsa hupenevilla luonnonvaroilla, mutta elävät silti suurelta osin raskain käsin ja jaloin, raatamalla ja polttamalla ruohikkoja ja sademetsiä. Raskaan teollisen ammatin kautta he tuottavat meille elintasohirmuille raaka-aineita ja kalliita hyödykkeitä ilman mahdollisuutta itse juuri muuhun kuin ihan välttämättömimpään ruokaan ja muuhun elatukseen.

Vihreät utopistit kuvittelevat maailman superruusuisena, kun maa- ja karjatalous varsinkin joko lakkaa tai vähenee. Niin ei käy täällä eikä etenkään suurimmassa osassa maailmaa, joissa polttopuilla lämmitetään asunnot ja ruoanlaitto. Utopistista viherlandiaa ei ole eikä tule. Suomemme on jo nyt maailman mitassa harvinainen poikkeus suht puhtaine tuotantoineen, mutta muu maailma ei tule muuttumaan ituja pureksivaksi unelmayhteiskunnaksi.

Ilma ja maa saastuvat lisää, koska väkiluku kasvaa yhä voimalla ja suurin osa ihmisiä ajaa autoilla, traktoreilla, lentokoneilla ym. öljyä ja kallista sähköä tuottavilla raskailla välineillä. Maailman kehitystä ei voi ihmisistä kukaan kelata taaksepäin päivääkään.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi