Lukijoilta: Viidennen sukupolven taantumus

Terveisiä Pohjanmaalta, Jartsa täällä. Toivon, että asianosaisia on kuulolla, sillä puhun nyt itseni lisäksi kaikkien samanmielisteni suulla – ja meitä on paljon. Paljon enemmän kuin innovaatiopuheet ja hassut mainokset antavat ymmärtää.

Ensinnä terveisiä Elina Ussa ja koko FiCom ry. Puheenvuoronne Ilkka–Pohjalaisessa (7.8.) ei vakuuttanut: emme tahdo 5G-verkkojanne. ”Kapasiteettia ja vauhtia tarvitaan lisää”, sanotte, mutta se on tyhjää löpinää. Kaikki on toiminut jo pitkään, ja pidämme koko langattomuutta enimmälti tarpeettomana.

Meillä niin ikään, kuten teillä, on myös älyä ajaa omaa liikennettämme. Teemme sen mieluusti.

Verkkopelien sijaan valitsemme pesäpallon tai lautapelit, vaikka lumisodan. Se on koko keholla toimimista, hetkien ja luottamuksen rakentamista oikean yhdessäolon kautta. Mitä taasen tulee teollisiin prosesseihin, niitä voidaan hallita siellä missä teollisuutta harjoitetaan.

Ne eivät edellytä antennejanne joka asuinalueen kylkeen. Emme enempää kaipaa ”koko yhteiskuntaa saman katon alle – plim plom!” vain koska se voidaan mahdollistaa.

Yhteisöllisen velvollisuuden taisteluhuutona julistatte lopuksi: ”Uuden sukupolven matkapuhelinverkot ovat Euroopalle keskeinen edellytys kilpailla globaaleilla markkinoilla”. Taikasanoilla ”uusi sukupolvi”, ”kilpailla” ja ”globaali” pitäisi antaa siunauksensa ja juosta kauppaan.

Kuin väkinäisestä kokouksesta, jossa pyöritellään sanoja vailla sisältöä, kun jotain piti taas brändätä ja visioida. Vesipistettä ei janoinen löydä puistosta, mutta antennit pitää olla. Pysytään mukana globaalissa kilpailussa. Niin varmaan.

Puhelin- ja tietoliikenneteknologit, kaikki digitalisaation lähetyssaarnaajat: katsokaa kätevää, neuvokasta ja ajattelevaa ihmistä, mitä hänestä on tullut: nappien painelija, viihteen ja turhan tiedon virrassa riippuva siipiratas, jonka ajattelu, keholliset kyvyt, tunteisuus, vuorovaikutustaidot, luottamus yhteisöönsä ja hienomotoriikka heikentyvät, ja joka ei kykene syventymään.

Naapuriin ei löydetä tai säätä saada luetuksi ilman laitetta ja tätä kaikkea te kutsutte edistykseksi; kykyä painella nappeja uudessa ja nopeassa laitteessa, koska ”viihde on hyväksi” ja kaiken tuli olla ”helppoa ja vaivatonta”.

Vähänpä tajuatte tästä olennosta.

Edistyksen valhekuvalla te edesautatte ihmisen taantumusta ja harhaan ohjautumista yhä syvemmälle tarpeettomien halujen, riippuvuuksien ja läsnäolottomuuden otteeseen. Hän kadottaa rauhansa ja paikkansa. Kuten sodassa.

Ennen seuraavaa innovaatiotanne muistelkaa kylää, josta lähditte tai matkaanne maailman kansojen pariin. Kuinka siellä oltiin luonnollisia, neuvokkaita ja ystävällisiä, yksinkertaisin kantamuksin, mutta luottavaisina ja täynnä jokapäiväistä tarkoitusta.

Meidän edistyksen tarpeemme tärkeintä kohtaa ei huolleta tekniikkaa päivittämällä. Kannustakaa luontosuhteen voimistamiseen, neuvokkuuteen ja oikean sivistyksen ja taitojen hankkimiseen, tunteiden ilmaisuun. Kääntäkää katseenne harhan tuulimyllyistänne sydämen pohjapiirustuksiin. Kyllä sitä leipääkin sitten riittää.

Jari Lehtonen

Vaasa

Kommentoi