Lukijoilta: Vise olisi tuonut elinvoimaa Ilmajoelle ja naapurikuntiin

Kevään vaalikeskusteluissa on noussut esille mm. kuntien elinvoiman lisääminen, mutta se on jäänyt varsin yleiselle tasolle, kun käytännön esimerkkejä ei ole tuotu esille. Sen vuoksi yrityksiin voidaan edelleen suhtautua yhtä vähättelevästi kuin Visen tuhoon 40 vuotta sitten. Saatettiin sanoa, että ei ole hätää, kun on vahva kunta ja vahva säästöpankki.

Voidaan esimerkiksi arvioida, mitä taloudellista potkua yksin kuntaveron kautta tulisi, jos yritys jatkaisi toimintaansa vielä tänään työllistämällä 1 200 työntekijää, minkä lisäksi alihankkijat työllistäisivät toisen mokoman. Tosiasiassa, jos Vise olisi saanut jatkaa toimintaansa odottamassa olleita jättiurakoita toteuttaen, suuruusluokka olisi aivan toinen.

Mutta jo silloisessa koossa vaikutus olisi tuntuva Ilmajoella ja naapurikunnissa. Määrää on vaikea arvioida, sillä työntekijöitä oli eri puolilta Suomea, ja he tekivät töitä eri puolilla maailmaa. Mutta jos kuvitellaan määräksi varovasti 300 ja vuosipalkaksi noin 40 000 euroa, niin nykyisellä verokannalla keskimääräinen vuotuinen kuntavero olisi noin 6 600 euroa ja kokonaisveron määrä likimain kaksi miljoonaa euroa. Kyllä sillä aika tavalla saisi toimeliaisuutta kuntaan ja naapurikuntiinkin.

Lisäksi kuntaan muutti muualta uusia työntekijöitä, jotka rakensivat taloja ja maksaisivat nyt kiinteistöveroa sekä toisivat euroja eri kauppojen ja muiden yritysten kassaan, mistä ne edelleen ”poikisivat” veroeuroja ja työpaikkojakin.

Monenlaista muutakin toimeliaisuutta varmasti tulisi lisää, siis juuri kaivattua elinvoimaa.

Aivan eri lukunsa on, mikä määrä eri veroja tulisi valtion kassaan.

Tämä on vain sormituntuma-arvio, asiaa kannattaisi tutkia perusteellisesti.

Kauko Parkkinen

Laillinen murha -kirjan tekijä

Vantaa

Kommentoi