Lukijoilta: VKS ei ole unohdettu!

Torstain 18.5. lähetekeskustelu eduskunnassa näytti selvästi, mitä mieltä hallitus on Vaasan keskussairaalan liittämisestä täydenpalvelun keskussairaaloiden joukkoon. Ministeriaitio tyhjeni täysin ja eduskuntasali ammotti tyhjyyttään, kun keskustelu kansalaisaloitteesta Vaasan keskussairaalan päivystyksen laajuudesta aloitettiin.

Pohjalaisessa on ollut yleisönosastokirjoituksia aiheesta. Tero Jaskarilla oli 12.5. kirjoitus ”VKS vaalit on pidetty ja kiinnostus loppunut”.

Ei se kiinnostus ole mihinkään loppunut, ei ainakaan tavallisten tallaajien kiinnostus. Poliitikoista en tiedä, mutta sen aika näyttää.

Kansalaisaloite on jätetty eduskunnan puhemiehelle 10.5. ja lähetekeskustelu kansalaisaloitteeseen liittyen oli 18.5.

Hallitus näyttää olevan sitkeästi omalla kannallaan ja järkipuheet eivät tunnu menevän perille. Koska ministeriaitio loisti tyhjyyttään, vastaava ministeri Rehula oli poissa ja vastauksia ministeri Rehulalta ei saatu lukuisiin esille tulleisiin kysymyksiin, lähetekeskustelu aloitteista jatkuu tiistaina 23.5. Siis työtä VKS:n puolesta tehdään koko ajan.

Kalle Lanamäellä on ollut hyviä kirjoituksia sairaala-asiaan ja Susanna Koskeen liittyen. Samoin Markus E. Myllymäen analyyseja asian tiimoilta on ollut luettavissa Pohjalaisen sivustoilta.

Tässä vaiheessa vain on sellainen tilanne, että kaikki sanottava on sanottu ja kirjoitettu moneen kertaan, joten nyt odotellaan, mitä eduskuntakäsittely sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittely saavat aikaan vai päteekö tässäkin sama hokema, jota hallitus on hokenut koko ajan: ”Mikään ei muutu”.

Sote elää omaa elämäänsä ja tilanne muuttuu koko ajan. Vaikka tuo kuuluisa hokema ”mikään ei muutu” kummittelee mielissä, niin silti tilanne muuttuu.

Jo nyt kansalaisten, virkamiesten, dosenttien, asiantuntijoiden, lääkäreiden ja poliitikkojen toimet ovat vaikuttaneet VKS:n tilanteeseen. Valoa tunnelin päässä on siis näkyvissä.

Jari Jurkan pääkirjoitus 15.5. oli kyllä sellaista luettavaa, että mietin moneen kertaan luenko todella sanomalehti Pohjalaista vai aivan jotain muuta.

Jurkka vertasi sairaalamme puolustamista joukkopsykoosiin. Tämä Pohjalaisen pääkirjoitus nousi esille myös sekä eduskunnan kyselytunnilla että lähetekeskustelussa, joten noteerattu oli ja sitä käytettiin lyömäaseena hallituksen puolelta.

Tuo joukkopsykoosi ilmaus on melko vahva ilmaus asiasta, jossa pohjalaiset osoittivat joukolla mielipiteensä sairaalamme statuksen puolesta sekä mielenilmauksen että kansalaisaloitteen muodossa. Jurkan kirjoitus väheksyy, kyseenalaistaa ja aliarvioi pohjalaisten mielipiteitä asiasta.

Olisin Jurkan kirjoituksesta sitä mieltä, että se oli Jurkan ”oma totuus” aivan kuin sekin, että Jurkka kirjoitti 57 000:n allekirjoittaneen kansalaisaloitteen.

Todellisuudessa allekirjoittaneita oli melkein 70 000, mutta 67 422 nimeä hyväksyttiin kansalaisaloitteeseen kuten Markus E. Myllymäki kirjoitti ja se on faktatieto, ei joukkopsykoosin tai oman totuuden tulos.

Neurologi Lauri Hakamiehestä oli Jari Jurkan kirjoittama artikkeli Pohjalaisessa 15.5. Hakamiehellä oli oma näkemys siitä, mitä on tapahtunut ja mikä on mennyt pieleen VKS:ssa.

En ota kantaa poliittisiin näkökantoihin, mutta olen vahvasti samaa mieltä siitä, että lääkärin ja sairaanhoidon tärkein tehtävä on huolehtia potilaan hoidon laadusta. Hakamies kertoo, että jotain meni 90-luvun laman jälkeen pieleen, kun sairaanhoidossa raha ja tehokkuus nousivat etusijalle.

Minunkin mielestäni kustannustehokkuus on hyvä renki, mutta huono isäntä kaikessa ihmisten hoitoon ja hoivaan liittyvässä.

Nalle Nybergillä erittäin hyvä kirjoitus 17.5. ”Avoin kirje edustajille omantunnon asiasta”. Kirjoituksessaan hän on hyvin tiivistänyt kaiken oleellisen sairaalakysymykseen liittyen. Kertaus kaikesta siitä, miksi 12+1 on tai olisi oikea vaihtoehto.

Tuskinpa ministeri Rehula tätä Nybergin kirjoitusta siteeraa yhtä mielellään kuin Jurkan pääkirjoitusta, sillä Nybergin kirjoituksessa oli faktatietoa, jonka perusteella päätökset voitaisiin tehdä toisella tavalla.

Lopuksi vielä yksi asia, joka saattaa johtaa uuteen joukkopsykoosiin Jurkan ilmauksen mukaisesti.

Miksi valtiovalta ylläpitäisi rinnakkaisia keskussairaalasysteemeitä, siis ns. tavallisia keskussairaaloita ja täyden päivystyksen keskussairaaloita rinta rinnan. Onko niin, että mikään ei muutu vai onko olemassa riski, että tulevaisuudessa näistä ns. tavallisista keskussairaaloista tuleekin aluesairaalatasoisia sairaaloita?

Saammeko valtiovallalta ja ministeriöltä takeet, että näin ei tule tapahtumaan ja ”mikään ei muutu”?

Toivokaamme kaikkea hyvää Vaasan keskussairaalalle, sairaalan työntekijöille ja potilaille.

KAARINA WIDJESKOG

Mustasaari

Kommentoi