Lukijoilta: Voi kuunnella – mutta ei kuulla

Maria Tolppanen ihmetteli (I-P, 30.12.20) tämän lehden palstoilla, mistä saan tietoni Vaasan varhaiskasvatuksesta. Saan ne elävästä käytännöstä pitkäaikaisesta työstäni Vaasan varhaiskasvatuksessa – parinkymmenen vuoden työkokemuksella tietoni ei perustu vain AVI:n tilastoihin. Lain kirjain varmasti täyttyy. Suhdelukuina tilanne näyttää olevan kunnossa ja kasvatusvastuullisia on riittävästi ryhmissä. Luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.

Työntekijöiden työaika on jaettu kolmeen vuoroon eli aamu-, väli- ja iltavuoroon. Aikaisin aamulla on pääosin vain lastenhoitaja yksin vastaanottamassa lapsia ja toisen osaston lastenhoitaja on iltapäivisin viimeisessä vuorossa. Varhaiskasvatuksen opettajat tulevat tässä välissä eri aikoina, kolmas kasvatusvastuullinen vasta noin kahden tunnin kuluttua siitä, kun ryhmä on aloittanut toimintansa. Laki edellyttää, että ryhmässä pitää olla kolme kasvatusvastuullista, tästä poikkeaminen ei saa olla säännöllistä.

Aamuvuorolaisen ryhmäaika loppuu puolen päivän aikoihin ja hänellä alkaa varhaiskasvatuksen opettajille kuuluva suunnitteluaika (5h/vko). Lisäksi ovat koulutukset ja varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelut lasten vanhempien kanssa, jotka 21 lapsen ryhmässä vievät paljon opettajien työaikaa. Ne saadaan tehtyä juuri ennen joulukuuta.

Laskimme työtovereiden kanssa, että käytännössä noin kolme tuntia kaikki kolme kasvatusvastuullista ovat samanaikaisesti ryhmässä. Mahdollisia ryhmäavustajia ei lasketa kasvatusvastuullisiksi. Riittämättömyyden tunne ja huoli lasten turvallisuudesta johtuu juuri näistä syistä. Tämän olen useampaan otteeseen valtuuston kokouksissa kertonut, mutta jos tätä viestiä ei halua kuulla, niin ei kuule.

Vielä vaikeammaksi tilanne muuttuu silloin, kun ryhmässä on tukea tarvitsevia lapsia. Yksikin lapsi voi viedä paljon aikuisen aikaa ja silloin muut ryhmän lapset jäävät vääjäämättä vähemmälle. Avustajien saaminen ryhmään on vuosi vuodelta ollut vaikeampaa säästösyistä johtuen. Samoin kahdenpaikkalaisuus ei toteudu, osin säästösyistä ja osin koska paine päiväkotipaikkoihin on kasvava. Tämänkin kerroin valtuuston talousarviokokouksessa, mutta ilmeisesti en ole riittävän luotettava asiantuntija 20 vuoden työkokemuksella varhaiskasvatuksessa.

Ennaltaehkäisevä työ, sekä vapaaehtoistyö lasten ja nuorten kanssa ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Työura jäi juuri taakse ja pääsin ansaitulle eläkkeelle. Lasten kanssa olen kuitenkin edelleen tekemisissä muun muassa kolmen rakkaan lapsenlapsen kanssa, sekä vapaaehtoistyössä 9–10-vuotiaiden poikien jalkapallojoukkueen huoltajana. Yhteistyötä on myös valtuustoryhmämme aina valmis tekemään, jos meitä vain osataan kuulla.

Päivi Moisio (vas.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi