Lukijoilta: Voi, me hyväuskoiset suomalaiset

Tämän kirjasyksyn vavisuttavimpia luettavia on toimittaja Tuula Malinin kirjoittama Putinin pihapiirissä, Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa.

Kymmenen vuotta Malin on seurannut venäläisten maakauppoja Suomessa. Hän on samalla yrittänyt kiinnittää päättäjiämme huomiota asiaan, sillä venäläisten maakaupat keskittyvät strategisesti tärkeitten kohteiden kuten laivaväylien, lentokenttien, sähkölinjojen, tärkeiden tietoliikenne- ja tiealueiden sekä maamme itärajan läheisyyteen.

Aluksi sinisilmäiset maanisämme luulivat, että suomalaiset pääsevät samaan tapaan ostoksille itärajan tuolle puolen, mutta se ei tullut kuuloonkaan. Päinvastoin venäläiset laajensivat raja-aluettaan muutamaan sataan kilometriin.

Tuula Malin teki lehtijuttuja ja tv-dokumentteja asiasta. Niiden ansiosta meillä saattaa olla jonkinlainen käsitys siitä, että maastamme on ostettu tärkeitä paloja. Malin on ollut hyvin huolestunut mm. Suomen merellisestä syväväylästä Turkuun. Se on aivan venäläisten piirittämä ja saaristossa monta ilman lupaa rakennettua helikopterikenttää ja satamaa isompien alusten rantautua. Mukana on mm. äsken kohua herättänyt Airiston Helmi.

Malin otti moneen kertaan yhteyttä valtakunnan päättäjiin, mutta vasta Sipilän hallitus havahtui ja tämän vuoden alusta on astunut voimaan laki, että vierasmaalaisten on saatava puolustusministeriöltä lupa, jos haluavat ostaa kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä alueita.

Paitsi maata venäläiset ostivat myös korpihotelleja, kouluja ja mm. rajavartioston toimipisteitä. Hyväuskoiset kunnanisät myivät, kun ostajat lupasivat rakentaa venäläisiä matkailijoita silmälläpitäen komeita lomakyliä ja kylpylöitä. Jopa tiettömiin korpiin luvattiin rakentaa teollisuutta ja varastoja. Piikkilankaa on ilmestynyt maiden ympärille ja aitojen sisään kenties rakennuksia, joiden sisätiloista ei tiedetä.

Tietenkin myös tavalliset suomalaiset ahneuttaan myivät, mutta toisaalta on ollut myös isänmaallisia kansalaisia, jotka houkutuksista huolimatta eivät kaupoille ryhtyneet.

Venäläisten ostamien kohteiden nykyomistajista ei saa selkoa. Omistuksia on kierrätetty ja kätketty eivätkä rekisterit ole ajan tasalla. Osin tietoa on mahdotonta saadakin – Venäjänmaa on suuri ja laaja.

Ulottuvatpa venäläisomistukset tänne saakka.

Kauhavan lentokentän läheltä on ehditty ostaa maata ja Ähtärin asevarikko on aivan ympäröity venäläisomistuksilla. Kautta maan kuuluvasta, alajärveläisestä Järviradiosta aiottiin vuonna 2014 tehdä rahalla venäläispropagandan levittäjä, mutta radion hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka löi jarrut päälle.

Miksi? Miksi Putinin Venäjä haluaa Suomesta tärkeitä palasia maata omistukseensa? Epäillään, että tässä on hybridisodankäynti meneillään. Suomi on samalla lailla pitkän tähtäyksen ohjelmassa kuin esimerkiksi Ukraina.

Miksi Suomessa niin vähän puhutaan venäläisten maaomistuksista? Tuula Malinin ohella tulee mieleen vain kansanedustaja Suna Kymäläinen. Hän toi takavuosina esiin huolensa venäläisomistuksista Itä-Suomessa.

Siksi kuulemma asiasta on niin vähän puhuttu, etteivät suomalaiset pelästyisi ja ahdistuisi. Mutta pitäähän meidän saada tietää näin tärkeästä asiasta.

Paula Hämäläinen

toimittaja eläk.

Seinäjoki

Kommentoi