Lukijoilta: Voiko tämä todella olla totta?

I-P:n otsikko 20.9.2020: ”Vihreiden Ohisalo iloitsi: Turpeen alasajo alkoi.”

Jutussa ministeri Ohisalo painotti sanojen muuttuvan teoiksi turpeen energiaveron kaksinkertaistamisella ja luodulla ns. lattiamekanismilla. Hänen mukaansa turpeella ei ole paikkaa energiatuotannossa.

Päätös oli Etelä-Pohjanmaalla yllätys ja se otettiin vastaan tyrmistyneinä. Varsinkin, kun pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa oli sitouduttu turpeen energiakäytön puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä. Tavoite olisi ollut täyttymässä jopa ennen määräaikaa, koska päästöoikeudet olivat kallistuneet viidestä eurosta 25 euroon.

”Kiilusilmäiset” turpeen vastustajat saivat syksyn 2020 budjettiriihessä läpi kyseisen esityksensä sekä vielä ns. lattiahintamekanismin, joka kiristää verotusta, jos päästöoikeuksien hinta ei nouse riittävästi. Tällä taataan lopulta energiaturpeen käytön lopettaminen.

Harva uskoi tämän esityksen toteutuvan, koska keskustapuolue on mukana hallituksessa. Nyt se on kuitenkin voimassa ja tulokset näkyvät.

Kaikki on lähtenyt eduskunnan suuresta valiokunnasta, jossa päätettiin, onko turve uusiutuva luonnonvara vai ei. Asiasta äänestettiin ja äänet menivät tasan 12–12, joten iso elinkeinopoliittinen asia ratkaistiin arvalla, jonka mukaan turve ei uusiudu. Toisaalta kuitenkin väitetään turvevarantomme kasvavan enemmän kuin sitä käytetään.

Naapurimaassa Ruotsissa asia ratkaistiin enemmistöpäätöksellä ja siellä turve on uusiutuva luonnonvara kuten mm. Saksassa ja Virossa, Venäjästä puhumattakaan.

Korotetun veron vaikutuksesta jo nyt moni lämpölaitos on sanonut irti pitkäaikaisia turpeenostosopimuksia vedoten valtion aiheuttamaan ns. force majeure -tilanteeseen. Etelä-Pohjanmaalla turpeen osuus aluelämpölaitosten polttoainejakaumasta on ollut yli 60 prosenttia (I-P 28.2.2021). Nyt se on jo vähentynyt 20 prosenttiin.

Hyötysuhde huononee ja päästöt lisääntyvät. Puu palaa huonommin ilman apupolttoaineena olevaa turvetta.

Aluelämpölaitostemme investointitarpeet verotuspäätöksen seurauksena ovat arviolta 285 miljoonaa euroa. Tämän seurauksena mm. kaukolämmön hinta nousee ja se rokottaa erityisesti pieneläkeläisiä sekä pieni- ja keskipalkkaisia henkilöitä.

Energiaturpeen nopea alasajo aiheuttaa samalla monia muita vakavia taloudellisia ja työttömyyttä lisääviä seuraamuksia. Kuivike- ja kasvuturpeen nosto loppuu. Kuiviketurvehan on tutkitusti paras kuivike eläinten hyvinvoinnille ja terveydelle. Erityisesti antibioottivapaa siipikarjatuotantomme on hyvin pitkälle riippuvainen kuiviketurpeesta. Turvetta käytetään myös suoraan luomutuotannossa, koska se sitoo nesteitä ja ravinteita.

Entä kasvihuoneviljely. Kasvuturvehan on lähes elinehto nykyiselle voimakkaalle kasvihuonetuotannolle, joka myös työllistää runsain mitoin henkilöitä. Lisäksi kasvuturve on ainut vaihtoehto puiden taimien kasvattamisessa (I-P 26.3.2021). Sekotevaihtoehtoja on kokeiltu, mutta ne eivät ole toimineet. Kai puiden taimetkin pitää tulevaisuudessa kasvattaa Ruotsissa!

Turveyrittäjät ovat myös sijoittaneet miljoonia turvekoneisiinsa luottaessaan Marinin hallituksen alkuperäiseen ohjelmaan. Nyt on hätä kädessä. Hallitus suunnittelee turveyrittäjille apupaketteja. Tietysti velkarahalla. Enää ei sureta yhtään kuka velat maksaa tulevaisuudessa.

Tuleeko tässä käymään samoin kuin taannoisessa tielaitosuudistuksessa, jolloin tiekarhut ja muut vastaavat työkoneet menivät pilkkahinnalla ulkomaille.

Energiaturpeen verotuspäätöksen seurauksena haketta tuodaan nyt laivakaupalla Suomeen mm. Baltiasta, kun oma tuotantomme ei riitä. Nyt hallituksemme olisi toimittava pikaisesti haketuotantomme lisäämiseksi.

Venäjällä iloitaan Suomen päätöksistä. Sieltä tulee rautateitse haketta, pellettiä ja polttoturvetta. Hiilidioksidi sitoutuu tuotavaan tavaraan Venäjällä, mutta päästöt tulevat poltettaessa meille. Tämäkö oli veronkorotuspäätöksen tarkoitus?

Aika hölmöläismäistä toimintaa.

Toisaalta, vielä voi olla jotain toivoa, että pelastettaisiin se mitä pelastettavissa on.

Hallituksella on puoliväliriihi 21.–22.4.2021. Siellä keskustapuolue voisi näyttää kyntensä ja vaatia kumottavaksi kokonaistaloudellisesti epäonnistuneeksi osoittautunut energiaturveveron korotus.

Ei kai turpeesta haluta uutta jätevesi- ja taksilain kaltaista sotkua?

Raimo Vistbacka (kok., sit.)

valtiopäiväneuvos

kuntavaaliehdokas

Alajärvi

Kommentoi