Lukijoilta: Voimia Vaasa!

Muistatteko ikivanhan kiinalaisen sananlaskun viisaasta miehestä, jolta karkasi hevonen? Naapuri riensi heti paikalle pahoittelemaan, jolloin mies vastasi: Mistä sinä tiedät, onko tämä hyvä vai huono asia?

Juttuhan jatkui siten, että karannut ori palasi jonkun ajan päästä kotiin suuren tammalauman kanssa, jolloin naapuri riensi vuorostaan onnittelemaan miestä valtavan onnenpotkun johdosta. Ja niin edelleen.

Kunnes miehen poika putosi yhden vikurin tamman selästä, ja taas kohta oli naapurin sävy täysin vastakkainen.

Tarinahan eteni siten, että miehen onni ja onnettomuus vuorottelivat, ja naapurin toivotukset eivät pitkässä juoksussa milloinkaan osuneet kohdalleen. Kuitenkin tarinan viisas mies jaksoi aina ystävällisesti muistuttaa naapuriaan: Mistä sinä tiedät?

Viisautta ja toivoa kaipaisin myös tämänhetkiseen ja tulevaan yhteiskuntakeskusteluun. Paikallislehden tulevaisuus on uhattuna, palloseura putoaa divariin ja Botnia-hallin katto on viimeisillään. Puhumattakaan Tower of Vaasan kalleudesta ja ilmastonmuutoksesta.

Tavallisen tallaajan näkökulmasta ikävintä tässä on se, että vaikka sitä yrittää vain elää tavallista elämäänsä mahdollisimman hyvin, ja hoitaa hommansa moitteettomasti, on ajassa koko ajan ikäviä yllätyksiä. Pahinta on, että niistä yllätyksistä ei kuule koskaan etukäteen.

Joskus antiikin aikana tiedonvälitys vielä toimi, kun poliitikot keskustelivat avoimesti torilla kaupungin asioista.

Nykyään poliitikot käyvät silloin tällöin torilla vain laulamassa vanhoja iskelmiä. Avoimesta debatista ei ole tietoakaan.

Samalla on aivan käsittämätöntä, että ihmiset jaksavat olla huolissaan paikallislehden nimestä. On suuri tragedia, että nykytilanteeseen on ajauduttu. Vielä suurempi tragedia on kuitenkin se, että ihmiset jatkuvasti takertuvat lillukanvarsiin.

Vaasan ja Seinäjoen olisi pitänyt yhdistyä yhtenäiseksi talousalueeksi jo aikaa sitten. Mustasaaren olisi pitänyt liittyä Vaasaan jo aikaa sitten. Tai Vaasan Mustasaareen. Tällaista tämä on – pikkupolitikointia ja puskista huutelua, kun tarvittaisiin suurta viisautta: Helikopteriperspektiiviä, globaalia ajattelua ja avointa keskustelua.

Jukka Rautio

Vaasa

Kommentoi