Lukijoilta: Voimme syödä naudanlihaa hyvällä omallatunnolla!

Vihreät haluaa ilmeisesti profiloitua vain kasvissyöjien ja vegaanien puolueena, kun naudanlihan ja muiden märehtijöiden lihan syöjiä yritetään syyttää rikollisiksi. Tilanteessa, jossa maapalloomme kohdistuu monta vakavaa ympäristöuhkaa, yritetään minimaalisella faktapohjalla vetää ihmisten huomiota asiaan, joka isossa pelissä on korkeintaan sivuseikka.

Lehmien ja muiden märehtijöiden ruoansulatus on sellainen, että siitä muodostuu pieniä määriä metaanikaasua, joka tulee ulos hengitysilman kanssa.

Metaani on verrattuna hiilidioksidiin 24 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu, joten kerrotaan metaanimäärä sillä, jolloin saadaan ”hiilidioksidiekvivalentti” määrä per kilogramma lihaa esimerkiksi.

Tämä laskentatapa ei ole oikeudenmukainen märehtijöiden lihaa kohti, koska metaani poistuu 8 vuodessa ilmakehästä (Ruotsin SMHI:n mukaan), kun taas hiilidioksidi saadaan pois ilmakehästä vain kasvien fotosynteesin avulla.

Metaanimäärät ilmakehässä ovat niin pienet, että metaani aiheuttaa noin yhden prosentin kasvihuoneilmiöstä. Märehtijöistä tuleva metaani edustaa 13 prosenttia ilmastoon menevästä metaanista. Eli kaiken kaikkiaan lihakarjasta tuleva metaani aiheuttaa noin yhden promillen kasvihuoneilmiöstä.

Tiedemiehet vahvistavat että metaani ei nykyisillä päästöillä nosta ilmakehän lämpötilaa mainitsemisen arvoisesti. Sen sijaan hiilidioksidi, nykyisillä laimeilla toimilla sen alentamiseksi, nostaa ilmakehän keskilämpötilan reilusti yli tavoitetason, 2 celsiusastetta yli esiteollisen tason.

Kun kasvissyöjät ovat nyt niin äänekkäitä, haluan myös huomauttaa, että luomuviljely on riittämätön tapa viljellä, jos maailman 7,7 miljardia ihmistä halutaan ravita.

Ruotsissa luomuviljelyä ”autetaan” käyttämällä teurastamojätettä, hiivan valmistuksesta tuleva jätettä ja ostamalla lehmänlantaa. Silti sadot ovat puolet pienempiä kun ”tavallisen ” viljelyn sadot.

Vähän aikaa sitten neljä professoria Ruotsin maatalousyliopistosta huomautti, että luomuviljely ei pysty millään ruokkimaan maailman ihmismääriä.

Suomessa luomuviljelyn tulos on vielä heikompi, IFOAM:n mukaan vuonna 2018 luomuviljelyn peltopinta-ala oli Suomessa 13,1 prosenttia mutta sato vain 3,2 prosenttia.

Jos halutaan ymmärtää maailman ravitsemustilannetta vähän paremmin, kannattaa katsoa satelliittikuva Uudesta Seelannista. Siellä ei ole vaakatasoisia pintoja mainittavasti. Mutta eläimet pystyvät laiduntamaan vaikka kaltevuus on aika jyrkkä.

LUKE:n johtavan tutkijan P. Vinkajärven mukaan 40 prosenttia maailman laidunta-alueista ei ole käyttökelpoista viljelyyn.

Sen lisäksi on valtavia alueita esimerkiksi USA:ssa, missä eroosio uhkaa viedä mullan pois, ja myrskyjen koventuminen pahentaa tilannetta.

He, jotka haluavat, saavat minun puolesta olla kasvissyöjiä, ja kyllä heille riittää vihanneksia, ainakin niin kauan kuin karjanlantaa riittää.

Minusta on vastuutonta ja epäeettistä julistaa luomuviljely ja kasvissyönti ainoaksi oikeaksi tavaksi elää, kun totuus on, että ilman karjaa puolet maailman ihmisistä jäisi ilman ruokaa.

Daniel Paro

Koivulahti, Mustasaari

Kommentoi