Lukijoilta: Voitot yksityiselle, tappiot veronmaksajille?

Kauppakamarin tuoreessa kyselyssä jäsenyrityksilleen oli huomio kiinnittynyt hallituksen toimiin koronakriisissä.

Ymmärrettävästi varsinaiset rajaamistoimet saivat siinäkin kyselyssä hyvät arviot, hyvä niin, hallitus on onnistunut olennaisessa, eli kansalaistensa ja yhteiskunnan suojelussa. Sen sijaan jäsenyritykset kritisoivat voimakkaasti hallituksen tukitoimia yritysmaailmalle.

Itse heitän kysymyksen, että jos voitot yksityistetään, miksi tappiot pitäisi sosialisoida?

Eikö markkinatalouden ylivertaisuutta ihannoivat korostavatkin juuri vapaan kapitalismin ihanuutta, että valtion ei tulisi puuttua ollenkaan talouteen. Ei verotukseen, julkisiin palveluihin kuten terveydenhoitoon, energiaan ja koulutukseen. Nyt kun menee huonosti, samat äänet vetoavat valtiota apuun.

Jos markkinatalous on oikeasti niin loistava malli, eikö siihen kuulu heikompien yritysten näivettyminen, ja uusien ilmaantuminen.

Mielestäni talouspolitiikassa, jota hallitus noudattaa, tärkeintä on ihmisten terveyden ja turvallisuuden turvaaminen. Peruspalveluiden pitäminen ja siirtäminen julkiseksi palveluksi, pelastaa hädän hetkellä.

Voimakkaampi valtio on osoittautunut tässä kriisissä voittajat ja häviäjät. Äärimmilleen yksityitetty yhteiskunta ei pysty toimimaan kokonaisvaltaisesti kriisin hetkillä.

Tämän kriisin opetuksena voi hyvinkin päätellä, että nk. pohjoismainen hyvinvointivaltio, jossa yksityinen ja julkinen toimivat rinta rinnan toimii parhaiten.

On aika herätellä kysymys julkisen terveydenhoidon palauttamisesta siihen kuuluvaan arvoon pääasiallisena terveydentuottajana. Samoin kuin muutkin edellisten porvarihallitusten yksityistämishankkeet, kuten energia- ja peruspalvelut julkiseksi toiminnaksi.

Samuli Heinonen

Vaasa

Kommentoi