Lukijoilta: Voittoa tuli, tuliko sittenkään

Viime aikoina lehdissä ja muualla mediassa on uutisoitu, kuinka Ähtärin kaupungin omistama matkailuyritys on tehnyt voittoa noin puoli miljoonaa euroa. Totuus on paljon karumpi, jota tosin kuntapäättäjämme eivät meille kunnan veronmaksajille, äänestäjille, kerro rehellisesti ja reilusti edes kuntavaalien edellä.

Ähtärin kaupunki osallistuu matkailuyrityksensä pönkittämiseen myös muuten kuin pääomittamalla sitä jatkuvasti, viimeisen yrityksen tosin hallinto-oikeus pisti jäihin.

Kaupunki osallistuu joka vuosi noin 1,3 miljoonalla eurolla, takaamalla yhtiölle ilmaisen kiinteistöhuollon, veden, lämmön, sähkön ja työvoimaa ym. Tämä kaikki suoraan veronmaksajan laskuun. Kun tämä summa vähennetään matkailuyhtiön voitosta, päädytään miinusmerkkiseen tulokseen. Nämä kaikki löytyvät kunnan kirjanpidosta mutta niistä ollaan hiljaa.

Yhtenäkään vuonna ei voitollista tulosta ole onnistuttu saamaan edes pandojen aikana.

Kaupunginjohtaja aikoinaan Ilkan haastattelussa vakuutti, ettei koskaan tule sellaista tilannetta jotta kaupungin ja matkailuyhtiön rahat sekoittuisivat. Edellisestä voi jokainen päätellä miten on käynyt.

Matkailuyhtiön jatkuva pääomittaminen syö kunnan elinvoimaa.

Uuden valtuuston tärkeimpiä tehtäviä on ajaa hallitusti alas kaupungin omistama Ähtärin Eläinpuisto ja sen liitännäiset joko konkurssin kautta, mikä todennäköisin, tai myydä jollekin tuloksena suuret tappiot. Kuntalain mukaan kunnan harjoittama tappiollinen matkailubisnes ei kuulu kunnan tehtäviin.

Kaksi viimeistä valtuustokautta ovat olleet Ähtärin kunnalle kohtalokkaita joka tavalla. Velkaa on tehty suruttomasti. Valtuuston tärkeimpänä agendana on pidetty Master Plania (suomennos: tappiota tuottavien investointien jatkumo) toteuttaminen ja velkarahalla tietenkin. Kaupungin omistamat konsernit, myös muut kuin Eläinpuisto, ovat velkaantuneet koko ajan. Kunnan velkamäärä konsernit huomioon otettuna on huikea yli 70 miljoonaa euroa.

Lähivuosina investoidaan matkailumäelle mm. uimahallipalatsi, lämpökeskus, muualle Otsonkoulu, Tuomarniemen koulu, Alavuden sotekeskus, keskustan lämpölaitos, Mesikämmenen risteys ja ym. Keilahalli on tyhjillään eikä tuota kuin menoja.

Koko matkailumäki on panttina veloista jo ennestään. Tällä vauhdilla Ähtäristä on tulossa kriisikunta.

Kuntapäättäjiltä laittomia päätöksiä on tullut jatkuvasti ja nämä työllistävät oikeuslaitosta, elyä ja avia ym. aivan liikaa.

Menettelytapavirheitä tulee jatkuvasti valtuuston, hallituksen ja virkamiesten päätöksissä ja ne nostavat hallinnon kustannuksia.

Kaupunki on rahattomuudessaan päätynyt pakkolunastamaan yksityisten maita ja tälle ovat siunauksen antaneet keskustan ja kokoomuksen valtuustoryhmät. Valtuusto on ollut kuin lammaslauma, heitä ovat ohjanneet muutamat politrukit ja jälki on hirveää.

Mikä ihme vaivaa kuntapäättäjiämme, sitä on minulta moni kysynyt.

Valtuustoehdokkaiden pitää nyt kertoa äänestäjille, mistä tämä johtuu ja kertoa miten voisi tämän tuhoisan kierteen saada loppumaan. Sen äänestäjät haluavat tietää, se on sitä avointa rehellistä demokratiaa juuri näin vaalien edellä.

Demokratiassa valta on makeaa, mutta siihen kuuluu myös vastuu, kun yhteisiä asioita hoidetaan. Tämä on unohtunut Ähtärin kuntapäättäjiltä.

Seppo Sahimäki

Ähtäri

Kommentoi