Lukijoilta: VR:n ratahankesuunnitelmat esillä

Luin Demokraatti-lehdestä kuinka monet suunnitelmat pyörivät lähinnä Helsingin näkökulmasta, kun pitäisi ottaa myös Pohjanmaan raidelisäys vakavammin huomioon.

Voisi suunnitella asioita uudelta kantilta, että ei Helsinkiä tulisi mainostaa Suomen ainoana erikoiskaupunkina. Tulisi ottaa huomioon koko valtakunta, kun on kovasti puhuttu, että pitää koko Suomi pitää asuttuna ja Helsinki on sen äärilaidalla.

Hallituksen tulisi tehdä suunnitelma, että nyt olisi oikea hetki saada joidenkin laitosten ja liikesuuntien siirtymistä muualle Suomeen ja tasata paineita pois Helsingistä, koska siellä tulee meri vastaan ja kun Sipilän hallitus ei hoitanut siirtymäasiaa lainkaan.

Olisi erittäin tärkeää, että ei ihmisten tarvitsisi työn takia siirtyä Helsinkiin asumaan. Se on vaatinut sitten asuntojen ja lisärakennusten rakentamista. Uusien rakentaminen tulisi nyt lopettaa ja ensisijaisesti aloittaa olemassa olevien rakennusten peruskorjaukset asuttavaan kuntoon, niitä luulisi kyllä löytyvän.

Sitten on nurja puoli, kun asunnottomia on runsaasti, miksi heille ei löydy välttäviä asuntoja näin isosta kaupungista? Nyt olisi asiallista Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien sopia keskenään, että ”maalta tulleille” on luukku kiinni ja että asuntoja ei ole, eikä lisää henkilöitä voida ottaa, kun kiintiö on täynnä. Eiköhän koronaviruksen luulisi saavan edellä mainittuja päätöksiä?

Olin joulukuun alkupäivinä Helsingissä. Kehä 1, Kehä 2 ja Kehä 3 ja menoa Malmille päin. Jossain vaiheessa sai ylhäältä katsella alaspäin; ihmisiä ja autoja vilaji, näkyä sai verrata vihalaispesään, jossa kiireellä mennään joka suuntaan. Tuli mieleen, että miksi ihmiset viihtyvät tällaisessa kiireessä. Eivät varmaan viihdykään ja monet varmaan lähtevätkin, kun tilaisuus tulee.

On kyllä ilahduttavaa, kun on paljon sellaista väestöä, jotka palaavat entiselle kotiseudulle asumaan, kun eläkepäivät tulevat ajankohtaiseksi suunnitella muutosta elämään.

Sitten on henkilöitä ja aviopareja jotka kerta kaikkiaan jättävät ammattityönsä ja ostavat tutun paikan tai aivan vieraan asunnon ja aloittavat remonttityöt ja haluavat tehdä siitä ”oman näköisensä” talon ja asunnon.

Nyt hallitus voisi laittaa ryhmän suunnittelemaan mahdollisia siirtymisiä muualle Suomeen, sitten kun koronaepidemia alkaa helpottaa.

Veikko Vuorinen

Kauhava

Kommentoi