Lukijoilta: Vuosilukuja ja vuosilukuja

Kuluvana vuonna tulee tasan 400 vuotta siitä, kun kuuluisa Mayflower-laiva toi 102 nk. puritaania Englannista Massachusettsiin Amerikkaan. Tuota tapausta on määrä tulevana syksynä juhlistaa siellä yhtä suurin juhlallisuuksin kuin Yhdysvaltain 200-vuotispäivää aikanaan.

Viime vuonna, 2019, tuli myös kuluneeksi tasan 400 vuotta siitä, kun eräs toinen laiva toi lastinsa vähän etelämmäksi Virginiaan. Tällä laivalla oli lastinaan mustaihoisia miehiä ja naisia Afrikasta orjiksi pyydystettyinä. Kummallista kyllä, ei viime vuonna juurikaan muisteltu tämän laivan saapumista.

Aivan äsken muistutettiin suurella metelillä, kuinka ”sankarilliset neuvostosotilaat” vapauttivat Auschwitzin 75 vuotta sitten.

Sen sijaan en ole juurikaan havainnut, että intiaanien kansanmurhaa olisi Yhdysvalloissa muistettu – puhumattakaan Stalinin uhreista Venäjällä.

Yhdysvaltojen intiaanien hävitys oli puhdasverinen kansanmurha ja etninen puhdistus, jolla järjestelmällisesti tuhottiin heimojen elintavat ja rippeet pakotettiin reservaatteihin käytännössä vangeiksi.

Stalin taas on tapattanut enemmän venäläisiä kuin kukaan muu niin, että Hitler tässä suhteessa oli aloittelija.

Brittien, ranskalaisten ym. siirtomaaherrojen sikailuista ympäri maailmaa ei kukaan puhu mitään.

Jenkeillähän on viihdemaailman ehdoton monopoli ja britit tulevat hyvänä kakkosena. Näin on viihteen muodossa jatkettu toisen maailmansodan aikaista liittoutuneiden sotapropagandaa, jossa hyviksiä olivat Saksaa ja Japania vastaan tapelleet (me) ja muut (ne) ovat edelleen pahiksia.

Ymmärrän hyvin, että Hollywood ammentaa aiheensa viime maailmansodasta – olihan se viimeinen sota, jonka jenkit voittivat. Sen jälkeenhän heille on tullut turpiin lähes joka kahakassa.

Sananpartta mukaillen historia on niin kuin se luetaan. Ja nykyinen natsi-Saksan kauhisteleminen sopii kuin nyrkki silmään peittämään omat luurangot. Ja meteli tuntuu ajan kuluessa vain kovenevan.

Kristinuskon mukaan vapahtaja otti harteilleen koko maailman synnit. Kääntäen tämä toimii niin, että kaikki maailma menneet, nykyiset ja tulevatkin pahuudet voidaan surutta kaataa Auschwitzin likasankoon.

Suomessa monet haluaisivat kirjoittaa historian uusiksi niin, että kokonaan unohdettaisiin liittomme Saksan kanssa. Toisaalta eipä meidän sodistamme maailmalla juuri mitään tiedetäkään. Lasse Lehtinen totesi takavuosina eräässä tv-ohjelmassa, että Normandian maihinnousussa kaatui reilusti vähemmän liittoutuneiden sotilaita kuin mitä venäläisiä kaatui Raatteentien taisteluissa. Edellisestä on tehty satamäärin elokuvia, mutta jälkimmäisestä ei yhtään.

Tarkoitukseni ei ole suinkaan pestä Hitlerin Saksaa puhtaaksi, ei. Ikävä totuus on kuitenkin, että melkein jokaisella kansakunnalla on omat luurankonsa kaapissa eikä pitkässä juoksussa ole parempia tai huonompia kansoja. Jos nyt syttyisi kolmas maailmansota, ei kukaan sen päätyttyä muistaisi mitään Auschwitzia koskaan olleenkaan.

”Se, joka teistä on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven!”

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi