Lukijoilta: WC-dramatiikkaa Sisäsatama-alueella

Tullipakkahuone Vaasan Sisäsatamassa oli alun perin raakaa varastointia ja tullaustoimintaa. Vuoden 1939 Vaasa-lehti julkaisi kuvan silloisesta sisäsatamamaisemasta. Siinä oli hieno puurakennus päätykoristeineen. Lisäksi vieressä oli tullirakennus, jonka etelänpuoleisessa päädyssä oli peltinen varasto-osa.

Kautta vuosien on ranta-alueille haluttu toimintaa. Mutta vaasalaiset ovat olleet innostuneita saari-ihmisiä, eikä ranta-alueiden kehittäminen ole ollut etusijalla. Nyt kun jotakin on saatu aikaan, niin sitä jarrutellaan erilaisilla syillä.

Museokäyttöön tullipakkahuone ajautui myöhemmin, kun tulli poistui rakennuksesta. Tämän jälkeen kyseiseen rakennukseen sijoitettiin huimia summia, että se saatiin pysymään kuosissaan. Museostatus syntyi sitten myöhemmin.

Vaasalaisten olisi syytä katsoa peiliin, kun ajattelemme rantojemme käyttöä yleisesti. Kiinnostusta ei ole ollut.

Jos oikein pitkällä visioinnilla ajattelemme asiaa, niin siipirataslaiva veisi sisäsatamasta väkeä vanhan sokeritehtaan alueelle, jossa voisi olla museotoimintaa ja muutakin yleisölle tarkoitettua ohjelmaa. Tullipakkahuoneen alueelle voisi myös rakentaa pieniä pohjalaistupia, jossa käsityöläisyrittäjät voisivat myydä tuotteitaan ym.

Rantaa on hissun kissun kehitelty ja siistitty. Tuskinpa kukaan aikanaan valitti siitä, että esimerkiksi vankila rakennettiin hienoon rantamaisemaan. Ei myöskään paljon valiteltu Strömbergin vaatiman luiskan rakentamista sisäsataman miljööseen. Siihenkin sijoitettiin varoja. Kerran taidettiin muuntaja kuljettaa meriteitse Vaasasta muualle. Joten eiköhän ole aika antaa rannan kehittyä oikeaksi ranta-aluekulttuuriksi.

Tullipakkahuone palaisi aikaisempaan kokonaisuuteen, kun etelänpuolella ollut peltirakennus vaihtuisi pohjoisenpuolella olevaan peltiseen huoltorakennukseen. Näin olisi historiallisesti palattu entisiin aikoihin.

Kehitellään vaan viihtymisalueita, sillä kaupungissa on paljon saarimökittömiä ihmisiä, jotka viihtyvät kaupungin rannoilla. Vessoja tarvitaan, olivatpa ne puusta tai raudasta. Vessoissakin tehdään paperiasioita, joten asiallista on, että WC-päätöksissäkin on asiat hoidettu asianmukaisesti.

Heimo Hokkanen (kd.)

kaupunginvaltuutettu

tarkastuslautakunnan puheenjohtaja

Palosaaren Pormestari

Vaasa

Kommentoi