Lukijoilta: Ydinkeskusta hiljenee Vaasassa

Kaupunkikeskustojen kaupallisessa elinvoimassa on tapahtunut Suomessa muutoksia. Liikkeet toisensa jälkeen kaupunkien ydinalueilla sulkevat oviaan ja tyhjien liiketilojen määrät kasvavat.

Näivettymisilmiö on eri asioiden ja päätösten summa. Siihen ei ole olemassa yhtä selkeää syytä. Keskimääräisesti alkutahtien on havaittu alkavan siitä, kun alueella ei käydä enää merkittävästi töissä. Siellä vietetään pelkästään vapaa-aikaa sekä käydään ravintoloissa. Seuraavana veitsenterälle tulevat ravintolayrittäjät, jotka tarvitsevat toimintansa ylläpitoon myös muiden yritysten asiakkaita.

Asia on ajankohtainen meillä Vaasassa. Viimeisin iso siirto ilmeni, kun pitkään keskustan alueella toiminut suuri urheiluliiketoimija ilmoitti siirtävänsä toimipisteensä Kivihakaan.

Tästä ei voi yrittäjää syyllistää, sillä Kivihaka päihittää tällä hetkellä yritysten silmissä Vaasan keskustan monessa suhteessa. Keskustan alueella vuokrat ovat korkeat ja parkkipaikat maksavat. Kivihakaan on mahdollista perustaa itselleen omat liiketilat.

Vaasan keskustan elinvoimaisuus on asia, johon pitää panostaa ja sitä tulee vaalia. Upeasta historiallisesta keskusta-alueesta ei tule tehdä ulkomuseota, vaan se tulee säilyttää elävänä vaasalaisten kohtaamispaikkana myös tulevaisuudessa.

Ratkaisun avain asiassa on palveluiden saavutettavuudessa. Jos ihmisten pääsyä keskustaan hankaloitetaan yhä enemmän esimerkiksi parkkimaksuja kasvattamalla tai yksityisautoilua rajoittamalla, on keskustan näivettyminen vääjäämätön tosiasia.

Haavetta autottomasta Vaasan keskustasta voi verrata supermarkettiin, jossa ei ole ostoskärryjä. Saattaa näyttää trendikkäältä, mutta talouden toimivuuden kannalta ratkaisu on mahdoton.

Vaasan keskusta on sitä elinvoimaisempi, mitä enemmän siellä on lauantaina auki olevia yrityksiä.

Pidetään huoli, että Vaasan ydinkeskusta ei muutu tyhjien liiketilojen keskittymäksi. Ruususen unesta on vaikea nousta uuteen kukoistukseen.

Hermanni Sankelo (kok.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

Kommentoi