Lukijoilta: Yhteinen kasvihuoneemme

Maapallon pinta ja ilmakehä on yksi suuri yhteinen kasvihuoneemme, jossa kasvien lisäksi kaikki eläimet ja ihmiset pyrkivät elämään mahdollisimman mukavasti.

Tässä kasvihuoneessa ei ole kuitenkaan kiinteää kattoa, vaan niin sanotut kasvihuonekaasut hoitavat sitä virkaa. Lasi- tai muovikatosta voi avata luukkuja, ettei kasvihuone lämpene sisältä liikaa, mutta kaasukatossa ei sellaisia ole, vaan kasvihuonekaasujen päästämistä ilmakehään pitää vähentää.

Kysymys ei siis ole ilman puhdistamisesta, kuten monet ovat kirjoitustensa perusteella ymmärtäneet, sillä merkittävin kasvihuonekaasu, hiilidioksidi, ei ole saaste.

Hiilidioksidi on välttämätön kaasu, jota kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen. Mutta kun päästämme sitä ilmaan enemmän kuin kasvit nielevät, niin ylimäärä voimistaa kasvihuoneilmiötä, mikä taas kuumentaa ilmaa. Näin ilmakehä saa lisää voimaa kiusata ihmisten elämää.

Toki ilma tulee siinä sivussa terveellisemmäksi hengittääkin, kun energian tuottaminen polttamalla vähenee. Merkittävin saaste on nimittäin pienhiukkaset, joiden pahimmat lähteet ovat liikenne ja puun pienpoltto.

Korkeakouluopiskelijoille 25 maassa tehdyssä kyselytutkimuksessa yli 40 prosenttia suhtautui ilmastonmuutokseen hyvin ahdistuneesti. He eivät voi mennä tietämättömyyden taakse piiloon. Yksi ryhmä vastaajista kuitenkin ulkoisti itsensä ilmastokriisistä yksinkertaisesti kieltämällä sen merkityksen.

Näitä kieltäjiä on meilläkin. On kysymys vain ilmastovouhotuksesta. Ainakaan pienen Suomen ei pitäisi osallistua yhteisiin ilmastotalkoisiin. Muilla maapallon alueilla asuvien ihmisten pitää vähentää hiilidioksidipäästöjään Suomi-nimisellä alueella asuvienkin ihmisten edestä.

Olemme tottuneet näkemään televisiosta jostain kaukaa, kun maavyöry peittää rakennuksia ja ihmisiä ja tulvavesi vie autoja ja rakennuksia. Toisaalla palaa metsiä kuivuuden takia ja hirmumyrskyt hajottavat taloja. Toisaalla taas ihmiset joutuvat lähtemään etsimään leipää muualta, kun kuivuuden takia maa ei anna enää satoa.

Asenne on selkeästi muuttunut, kun Keski-Euroopassa tapahtui hetkessä miljardiluokan tulvavahinko.

Jos ongelma tulee kotiovelle, kuten nyt New Yorkissa, niin kyllä se saa ottamaan ilmastokriisin todesta.

Kun rahamiehet laskeutuvat torneistaan ja pitäisi ruveta kahlaamaan ja limusiinit ovat muuttuneet veneiksi, niin ehkä he palaavat kerroksiinsa myydäkseen vahinkovakuutusyhtiöiden osakkeet pois.

Sääilmiöihin liittyvät vahinkokorvaukset ovat nimittäin maailmanlaajuisesti nousseet jyrkästi, mikä osoittaa, että ilmastonmuutos seurauksineen on totta.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi