Lukijoilta: Yhteiskunnan velvollisuus vai yksilön oikeudet

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti uudenvuodenpuheessaan osuvasti kantaa Suomen turvallisuuspolitiikkaan. Sivistysvaltion dilemmana voidaan tosiaankin pitää sitä, että koko yhteiskunnan turvallisuus vaarannetaan asettamalla yksittäisten henkilöiden oikeudet etusijalle. Toisille turvan suominen tarkoittaa samalla heidän varaltaan muiden suojaamista. Ei kuulosta kovin sivistyneeltä. Onko meillä suomalaisilla asiat liian hyvin, kun emme ymmärrä olla varovaisia?

Jokaisen vanhemman sydäntä raastavat uutiskuvat leireiltä, joissa lapset joutuvat elämään elinkelvottomissa olosuhteissa. Auttamisen velvollisuus ulotettiin ennen joulua koskemaan äitejäkin. Perheitä ei pidä hajottaa mutta samalla logiikalla ovethan pitäisi avata myös isille.

Yhteiskunnalla esitetään olevan velvollisuus huolehtia näistä itse omasta vapaasta tahdostaan maasta lähteneistä. Mihin jää yksilön oma vastuu omista päätöksistään?

Maamme hallitus on viime vuoden aikana lukuisat kerrat vedonnut asiantuntijoiden kuulemiseen ja heidän arvioiden pohjalta päätöksien tekemiseen. Tässä asiassa Suojelupoliisi oli ilmoittanut naisten olevan turvallisuusuhka.

Voimme vain toivoa, etteivät kotiutetut lapset ole jo saaneet tarvittavaa aivopesua radikalisoitumisen jatkamiseen. Tosin yhteydet ihmisten välillä eivät katkea maasta toiseen siirryttäessä.

Suomessa on jo jonkin aikaa ollut vallalla yksilöiden oikeuksien ja yhteiskunnan velvollisuuksien ajattelumalli. Jokaviikkoiset uutisoinnit rikoksista, joihin yhä nuoremmat syyllistyvät, päättyvät useimmiten keskusteluun siitä, miten yhteiskunta on epäonnistunut heidän kasvatuksessaan.

Elämä on täynnä valintoja. Jokaisella on oma vastuu päätöksistään ja velvollisuus noudattaa lakia. Emme voi ulkoistaa velvollisuuksia ja pidättää itsellemme vain oikeudet. Elämme yhteiskunnassa, josta suurin osa maailman ihmisistä voi vain haaveilla. Olkaamme siis sivistyneitä, ei naiiveja.

Mervi Ranta (kok.)

Jalasjärvi, Kurikka

Kommentoi