Lukijoilta: Yhteiskunta tarvitsee suunnitelman avautumiseen

Sosiaalisen median nimettömien kirjoittajien salaliittoteoriat ovat saavuttaneet jo Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoituksen (9.4.), joka väittää koronaa torjuttavan Suomessa poliittisilla perusteilla.

Suomi on tähän mennessä selvinnyt hyvin vaarallisen tartuntataudin torjumisesta. Kiitos oikein ajoitettujen ja alueellisesti oikein mitoitettujen rajoitustoimien sekä ihmisten vastuullisen toiminnan tautitilanne on pysynyt paremmin hallinnassa kuin vertailu- ja naapurimaissamme. Suomi selvinnyt tähän mennessä kolmella aallolla, kun Euroopassa useat maat ovat joutuneet kestämään neljä.

Kaikki koronaviruksen torjunnaksi tehdyt päätökset on tehty terveysviranomaisten suositusten pohjalta. Niin myös parlamentaarisesti seitsemän puolueen tekemä päätös vaalien siirtämisestä. Hallitus ei ole vaatinut vaalien siirtämistä, vaan päätös tehtiin muuntoviruksen voimakkaan leviämisen myötä puolueiden yhteistyössä yli hallitus-oppositio-rajan. Mitään pääkirjoituksen mainitsemaa ”junttausta” asiaan ei liity. IDEA-instituutin mukaan Euroopassa on koronan takia siirretty 27 vaalit ja koko maailmassa 78 vaalit. Viimeksi Italiassa siirrettiin tulevat aluevaalit.

Erityisesti virusmuunnokset, mutta edelleen monilta osin muutenkin tuntematon koronavirus aiheuttavat epävarmuutta ja nopeita muutoksia viruksen torjunnassa. Tartuntamäärien kasvaessa eksponentiaalisesti Etelä-Suomessa hallitus päätti vaalien siirron jälkeen aloittaa myös voimakkaampien rajoitustoimien nopean valmistelun. Poikkeuksellisessa tilanteessa lakien valmistelua tehdään jatkuvasti poikkeuksellisen nopeasti.

Perustuslakivaliokunnan vaadittua muutoksia liikkumisrajoitusesitykseen hallitus veti esityksensä pois, mutta valmistelu kokoontumisten rajoittamiseksi jatkuu edelleen. Tällä hetkellä kolmas aalto näyttää olevan laantumassa myös Etelä-Suomessa. Tämä on iloinen uutinen ja toivottavasti kovempia rajoitustoimia ei enää tarvita. Silti niitä valmistellaan tulevan varalle, jos tautitilanne vielä kääntyy vaikeammaksi.

Samaan aikaan on välttämätöntä valmistella myös suunnitelmaa siitä, miten yhteiskuntaa avataan tautitilanteen laantuessa. Rokotusten edetessä Suomessa Euroopan kärkivauhtia ja kesän odotetun kausivaihtelun sekä rajoitusten vaikutusten myötä rajoitustoimia voidaan näillä näkymin ja toivottavasti purkaa. Kyse ei ole pääkirjoituksen leimaamasta ”täyskäännöksestä”, vaan tarpeesta suunnitella yhteiskunnan avaamista etukäteen ja yhdessä huolellisesti.

Se, että ministeri Lintilä kokee, että ministeriönsä jäänyt sivuosaan, on yllättävää. Kuten julkisuudessa on ollut esillä, hänellä henkilökohtaisesti ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkakunnalla on ollut mahdollisuus osallistua valmisteluun useassa vaiheessa. Koko suunnitelman tärkeimpiä tarkoituksia on yritysten ennakoinnin helpottaminen ja työllisyyden tukeminen, joten TEM on ollut kiinteästi mukana. Toivottavasti Lintilä ehtii jatkossa käsitellä asiaa ministeriönsä virkamiesten kanssa.

Koronavirusta ei toivoisi yksikään hallitus omalle kaudelleen. Vaarallisella tartuntataudilla ei myöskään voi tehdä politiikkaa. Sellaisen väittäminen lehden pääkirjoitukselta on vakava syytös, joka vaatisi perusteluja. Niitä ei pääkirjoituksessa nähty.

Matias Mäkynen (sd.)

kansanedustaja

SDP:n varapuheenjohtaja

Vaasa

Kommentoi