Lukijoilta: Ylen ohjelmat

Apulaisoikeusasiamies Sakslin puuttui 2012–2013 ulkoisista painostuksista Ylen toimintaan saamenkielisen Oddasat-uutisten lähetyksissä. Yle nöyrtyi pääuutisten lähetyksistä epämääräisinä yöaikoina. Sitten ohjelma esitettiin 20.45. Vuoden 2014 lopussa pääuutiset palasi yöaikoihin? Kesälähetystaukokin ollut aina miten sattuu. Ruslandian uutiset esitetään kesälläkin? Ylellä on asiassa toimimaton hallintoneuvosto. Johto ja julkaisujohto jatkaa mielestäni samaa syrjintälinjaa asiassa mitä aikaisemmin.

On turha vedota verkko-Areenaan, että sieltä voi katsella. Mikä on Ylen tehtävä? Ei kai usein esiin nostamansa syrjintä ja tv-ohjelmakatseluissa syrjintä.

Alkoivat parayleisurheilun MM-kilpailut Dubaissa. Ylen linja on, että Areenasta näytetään ja jälkilähetyksinä televisiossa pätkinä ja yöllä. Tv-katselun ja vammaisurheilun syrjintää.

Mitkä ovat verkko-Areenan tuotannon kulut? Löytyykö tieto Yle-verkkosivulta ”Toimintakertomus ja tilinpäätös 2018”.

Laki Yleisradio Oy:stä: Jos yhtiö tarjoaa julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmiston tuotannossa syntynyttä aineistoa muualla kuin televisio- ja radiotoiminnassa, sen on eriytettävä julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnasta ja muusta julkisesta palvelusta muodostuva toimintansa toisistaan. Eriyttämisellä tarkoitetaan tässä pykälässä sitä, että eriytettäville toiminnoille on laadittava tilikausittain tuloslaskelma.

Paljonko on energiakulutusta verkko-Areenan tuotannon käytöstä? Entä 5G-aikana. Pääministeri Rinne taputti käsiä Googlen Haminan palvelinkeskuksen lisäinvestoinneista ja energiasyöpön korvaavista tuulimyllyistä. Yhtiön, jolla ei ole Suomessa kuluttajalle yhteystietoja.

Paikallisradiossa pohdittiin 7.11. Sohvaperuna- ja uutta Rattikärpäset -ohjelmia ja että on vaikea keksiä ohjelmia alueeltakin? Mitä vaikeaa siinä on, maakunta on täynnä tapahtumia ja toimintaa. Pitää jalkautua ulos.

Ylen kanavat jauhavat kymmeniä kertoja päivässä: Ota yhteyttä WhatsAppin avulla. Yritysmainontaa. Miksi ei voi ottaa yhteyttä normaaleilla puhelinliittymillä? Kumma, jos ei saada ohjelmia aikaiseksi ilman ihmisten yhteydenottoja Facebookin omistaman WhatsAppin avulla. Toimittajien työaika kuluu pyytämiensä ja saatujen viestien, kuvien ja videoiden selaamiseen.

Yle näyttää luonto-ohjelmiakin, hyvä.

Katselua häiritsee pääsääntöisesti niihin ihmisen tuottama melu-musiikki. Ei luonto-ohjelmaan kuulu muuta ääntä kuin luonnon äänet ja korkeintaan harvakseltaan selostava ’akka tai ukko’. Kotimaisetkin luonto-ohjelmat ovat pääosin lisämeluisia, siten huonoja. Muutamia hyviäkin on, Pohjolan luonto, selostaja puhuu harvakseen asiaa, ei keksi joutavia, antaa katsojallekin pohdittavaa. Ruotsissa osataan.

Tv-uutistenkin katselua häiritsevät typerät ’välisävellykset’, toimittajatko eivät osaa muuten vaihtaa aihetta.

Ohjelmien välit ovat käsittämätöntä melutason vaihtelua.

Jukka Hakala

Teuva

Kommentoi