Lukijoilta: Yrittäjiä tarvitaan nyt rakentamaan menestyvän Suomen peruskivi uudelleen

Valtiovarainministeriön maanantaina 8.2. julkaisema raportti eri maiden taloudellisesta kehityksestä on karua luettavaa suomalaisten näkökulmasta. Suomea verrataan kehityksessä Kreikkaan ja Portugaliin samalla kun muut Pohjoismaat Norja, Ruotsi ja Tanska porskuttavat. Tuotannolliset investoinnit eivät ole kasvaneet Suomessa vuoden 2007 jälkeen. Nyt kun haetaan uutta kasvua koronakriisin jälkeen, ei ole varaa jäädä entisestään lisää jälkeen.

Tästä tärkeästä asiasta meidän tulisi puhua Pohjanmaalla, jonka vahva vientiteollisuus tarvitsee investointeja ja etenkin uusia pääomia. Investointeja etenkin pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä ja ennen kaikkea uusilta innovatiivisilta nuorilta nais- ja miesyrittäjiltämme, joita meidän tulee pystyä lisää houkuttelemaan alueellemme. Olosuhteet pitää luoda sellaisiksi, että kilpailussa ei hävitä jatkuvasti muille alueille ja valtioille.

Suomen henkeä kohti laskettu BKT on jäänyt jälkeen verrokkimaiden kehityksestä. Tämä johtuu suurelta osin hitaasta tuottavuuskasvusta ja alhaisesta työllisyysasteesta. Suomen julkisen velan suhde BKT:hen jatkaa ennusteiden mukaan kasvuaan koronakriisin jälkeen samalla kun monen verrokkimaan velkasuhde vakautuu tai alenee. Ilman rakenneuudistuksia Suomen kehitys tulee auttamatta edelleen jäämään jälkeen verrokkimaista.

Samaan aikaan puhumme Suomessa uudesta hallinnosta (maakuntahallinto) jonka myötä paitsi lisätään hallinnon tasoja, entisestään monimutkaistetaan päätöksentekoa ja pahimmillaan verotetaan lisää. Julkisen velan määrän kasvu on vaarassa jatkua.

Suomessa pitäisi toimia päinvastoin ja vähentää hallinnon tasoja ja byrokratiaa. Yrityksille tulee luoda helposti lähestyttävä, joustava ja yksityisiin investointeihin kannustava toimintaympäristö. Tämä korostuu etenkin koronakriisin jälkeen. Tarvitsemme myös uusia luovia ja innovatiivisia toimintamalleja julkisen sektorin ja yksityisen sektorin välille. Pohjoismainen malli on onnistunut yhdistelmä hyvin toimivaa markkinataloutta ja turvaverkkoja.

Tässä kirjoituksessa mainitsemani huolen Suomen talouden kehityksestä nosti esille jo helmikuun alussa Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila, joka on ehditty sittemmin teilata ideologiseksi ”vääristelijäksi” jopa erään alueemme SDP:n kansanedustajan toimesta. Nostin itse esille jo viime syksynä huolen suunnitellun maakuntahallinnon ongelmista ja sen tuomista kuluista. Huoleni tuomittiin niin ikään vääristelyksi alueemme kansanedustajien toimesta.

Oikeistolaisesti ajattelevat tuomitaan jostain syystä tällä hetkellä keskeisten poliitikkojen toimesta vääristelijöiksi tai populisteiksi eikä oikeistolaiselle ajattelulle haluta antaa sijaa. Tämä on todella vaarallista.

Toivoisinkin että pystymme käymään tänä keväänä faktapohjaista keskustelua asioista asiallisesti myös Pohjanmaalla. Vääristelylle ja vaientamiselle ei sovi antaa sijaa.

Vaikka huhtikuussa ei äänestetä valtakunnanpolitiikasta, on kuntavaaleilla hyvin tärkeä merkitys Suomen tulevalle suunnalle. Valituilla edustajilla on tärkeä rooli rakentaessamme menestyvän Suomen peruskiveä, kotikuntiamme ja niiden palvelurakenteita. Kuntatalous heijastuu meidän kaikkien elämäämme eniten, vaikka emme sitä huomaisi.

On aika rakentaa kuntien peruskivi uudelleen ihmisläheisesti ja käytännönläheisesti. Pohjalaismaakunnissa tarvitsemme valtuustoihin entistä enemmän väkeviä ja sitkeitä markkinatalouden asiantuntijoita, jotka jaksavat työskennellä kuntiemme valoisan tulevaisuuden eteen. Haasteisiin tulee rohkeasti puuttua ja kuntia täytyy jaksaa kehittää innovatiivisesti, trendikkäästi ja luovasti.

Kannustankin erityisesti yrittäjätaustaisia henkilöitä puoluetaustasta riippumatta astumaan nyt rohkeasti esiin ja asettumaan ehdolle.

Tommi Mäki (kok.)

yrittäjä, kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi