Lukijoilta: Yrittäjyys, jolla on kasvot

On ollut mielenkiintoista lukea palautetta mielipidekirjoitukseeni (10.6., I-P) Kuntsin terassiin liittyen. Erityisen ilahtunut olin entisen vasemmistolaisen Lars Swanljungin (18.6.) palautteesta. Yhtenä hämmästyksen aiheena on ollut se, kuinka vasemmistolainen voi puolustaa yrittäjyyttä.

Minulle siinä ei ole mitään kummallista. Olin hiukan toisella kymmenellä, kun äitini pyöritti baari-yritystä pienellä paikkakunnalla Keski-Suomessa. Neljän lapsen äidille siinä oli urakkaa, kun samalla oli omahoitajana synnynnäistä sydänvikaa sairastavalle pikkusisarelleni. Asuimme baarin yläkerrassa ja minä olin illat apuna tiskaamassa. Siinä ohessa tein koululäksyt.

Itsekin olen ollut yrittäjänä pari vuotta pyörittäen asusteliikettä tuttavani kanssa, kunnes 1990-luvun alun lama iski ja yritys oli ajettava alas. Pitkää päivää tehtiin silloinkin. Tiedän mitä pienyrittäminen on, oli se sitten minkä alan yrittämistä tahansa.

Se, että vasemmistolaisena puolustan yrittäjyyttä, ei ole ristiriidassa puolueohjelmamme kanssa. Vasemmistoliitto tekee eron globaalikapitalismin ja markkinatalouden välillä.

Vasemmistoliitto vastustaa kapitalismia, joka on pääoman omistajien taloudellisia etuja ja valtaoikeuksia yksipuolisesti suosivaa politiikkaa. Talouden sujuva toiminta edellyttää markkinoita, mutta markkinatalouden rajat ja pelisäännöt on asetettava kansallisen ja kansainvälisen demokratian keinoin.

Tahdomme korvata pääoman ylivaltaa suosivan vallankäytön kaikkien osallisten yhteistoiminnalla ja työn tulosten oikeudenmukaisella jaolla.

Kansainvälinen omistus vaikuttaa vahvasti myös Vaasan talouteen suurten vientiyritysten kautta. Ristiriitaiset lomautukset ja irtisanomiset ovat arkipäivää näiden yritysten työntekijöille, samalla kun kerrotaan tulosparannuksista ja osinkojen jaoista. Vasemmisto on kautta aikojen tukenut pien- ja keskisuurta yrittäjyyttä, jolla on ”kasvot”.

Päivi Moisio (vas.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi