Mikael Lith, änkyrä vailla perustaa

Pohjalainen lehdistö on saanut keväästä asti tuta pääkaupungista maakuntiin opiskelemaan siirtyneen Mikael Lithin poliittisen agendan rakentumista. Kristillis-länsimaalaista yhtenäiskulttuuria puolustamaan asettuneen perussuomalaisen Lithin hyökkäävät ja panettelevat sanavalinnat ovat mullistaneet perinteisen poliittisen debatin. Sääli olikin, että alkusyksystä nimetön toimija avasi lehdistölle Lithin menneisyyden verhoja. Mnneisyyteen kuului mm. tyttöystävän pahoinpitely.


Marraskuun alkupuolella on saatu nähdä, kuinka Lith on Ilkan palstalla tuominnut jyrkin, valtionuskontoomme pohjaavin mielipitein homoseksuaalisuuden. Lith katsoo homoseksuaalien kuuluvat "erityisryhmiin".

Lith katsoo kykenevänsä muodostamaan arkielämän kokemusten perusteella käsityksen yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta parhaasta perhemuodosta. Moinen väite on omiaan kertomaan lausujansa suunnattomasta ylemmyydentunteesta sekä silkasta halveksunnasta jopa lukijakuntaa kohtaan. Tuhannet tutkimukset sekä luonnontieteelliset lainalaisuudet on sivuutettu, kun Lith oman pohdiskelunsa perusteella kertoo, kuinka asiat tulee hoitaa.

Suomi on kulkenut kehityksen etunenässä kohti länsimaisempaa, tasa-arvoista lainsäädäntöä. Homoseksuaalisuus katsottiin vielä 1970-luvulla sairaudeksi. Se oli myös rikoslaissa rangaistavaa. Homoseksuaalisuutta Lithin sivuuttamien tutkimusten mukaan ilmenee kaikissa eläinpopulaatioissa.

Homoseksuaalien leimaaminen "erityisryhmäksi" edustaa yltiökonservatiivista ajattelua karmeimmillaan. Seksuaalisuuden perusteella tehtävä luokittelu ei ole tätä päivää. Nämä yhteiskunnan tuotteliaatkin jäsenet eivät ole vaatimassa mitään erityisetuuksia, vaan tyytyvät-ja ovat jo vuosikymmeniä tyytyneet-tasavertaiseen asemaansa yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä. Parisuhteen rekisteröinnin mahdollisuuskin oli lähinnä varallisuusoikeudellinen toimenpide, jolla vastattiin kasvavaan oikeudelliseen vajeeseen homoparien erotapauksissa. Lithin luokittelun johdosta tulisi kaiketi diabeetikot ja sydänsairaatkin lukea omiin erityisryhmiinsä.

Mikael Lith painii epäilemättä tyystin omassa sarjassaan perussuomalaisten keskuudessa. Lithin tähänastisesta kirjoittelusta on kuitenkin nähtävissä hänen suunnaton ylimielisyytensä ja silkka halveksunta vastaväittäjiään kohtaan yhdistettynä kohtuuttomaan vallanhimoon.

Mikael Lith, katsotko, naisen pahoinpitelystäkin tuomittuna, omaavasi mandaatin kertoa meille yhteiskunnan jäsenille mitä terve lapsi kaikin puolin tasapainoiseksi yksilöksi kasvaakseen tarvitsee?

Pekka Tervo Valtiotieteen tohtori Seinäjoki