Miksi eläkkeissä ei ole ylärajaa

Asiantuntijat ovat arvostelleet eläkejärjestelmäämme siksi, että siitä puuttuu eläkekatto. Useimmissa Euroopan maissa eläkekatto on olemassa.

Hallitusherrat ovat olleet hyvin haluttomia käsittelemään tätä aihetta.

Eläkelaitosten edustajat pelottelevat, että eläkerahat loppuu, mutta ovat silti valmiita tuhlaamaan niitä johtajien eläkkeisiin aivan järjettömiä summia.

Valtionyhtiöiden johdon palkkioita on paljon arvosteltu. Esimerkkinä muutamia ylisuuria palkkoja ja eläkkeitä. Ylisuuria ovat 40 000-60 000 euron eläkkeet. Niitä saavat mm. Jukka Härmälä, joka palkittiin huonosta johtamisesta ja tappiollisista yrityskaupoista, Mikael Lilius, Jorma Eloranta, Juha Rantanen ja moni muu neuvos. Eläketasolla 20 000-30 000 euroa on paljon neuvoksia mm. Tauno Matomäki, Simo Vuorilehto ja Mikko Kivinen.

Järjettömiä lisäeläkkeitä ovat maksaneet esimerkiksi Neste Oil, Eläke Sampo, Telia Sonera, Stura Enso, Itella yhtiöt. Hirveitä summia on maksettu johtajille ja samanaikaisesti potkittu väkeä pellolle. Johtamismoraalimme on täysin rappiolla. Oma ja kaverin etu näyttää olevan tässä hyvä veli järjestelmässä etusijalla.

Palkanmaksupuolelta muutamia törkeimpiä esimerkkejä löytyy Fortumilta, kun Lilius sai hirmu palkkaa ja lähtijäisiksi vielä kultaiset kädenpuristukset. Samoin Nokialta, kun johtotaso sai kovaa palkkaa, mutta työntekijöiltä pihistettiin.

Käsittämätöntä on se, että Stephen Elop sai kymmenien miljoonien palkkiot Nokian alasajosta. Ei niiden päättäjien päässä ole minkäänlaista kohtuullisuutta ymmärretty.

Valtionyhtiöissä ovat johdon palkat karanneet aivan käsittämättömiin lukemiin. Moninkertaisesti yli pääministerin palkan, jota voisi minun mielestäni pitää vertailukohtana. Se oli vuonna 2011 noin 175 000 euroa vuodessa.

VR:n toimitusjohtaja Aro sai noin 650 000, Veikkauksen Nieminen noin 545 000 euroa, Itella Alho noin 471 000 euroa. Näistä jo voi päätellä, että joku hyvä veli kerho on ne päättänyt, eivät järkevät ihmiset.

Eläketurvakeskuksen johdossa on ollut pitkään hyvä veli kerhon jäseniä päättämässä eläkekattoasioista. Päättäväisesti he ovat vastustaneet eläkekattoa teettämällä ns. nollaselvityksen asiasta. He häviäisivät itse eläkekatosta.

Kyllä poliitikoista löytyy myös vastustajia eläkekatolle. Ministeri Liisa Hyssälä oli yksi kieroilija siinä asiassa aikoinaan. Naurettava oli ministeri Juho Rehulankin perustelu, kun hän totesi, että järjestelmän tavoitteena on turvata työssäoloaikaiseen ansiotuloon nähden kohtuullinen toimeentulo eläkkeelle siirryttäessä, eikä kannattanut eläkekattoa, koska hänkin siinä häviäisi isojen tulojensa perusteella.

Kyllä Seinäjoen ministeri Paula Risikolla olisi nyt näytön paikka tässä asiassa. Siitä ei tarvita enää mitään lisäselvityksiä, vaan toimenpiteitä. Niitä kansa odottaa.

Seppo Takala

Entinen johtamistaidon opettaja Seinäjoki