Mitä on tehotuotanto?

Tehotuotanto-termiä ymmärretään väärin. Ruuan tehotuotanto on positiivinen juttu. Tehoton tuotanto taas ei.


Tehotuotanto on ympäristöystävällistä ja eläinystävällistä. Peltoviljelyssä tehokas tuotanto tarkoittaa kasvien tehokasta ravinteiden käyttöä ja vähäisiä huuhtoutumia. Tehotuotannolla tuotetaan laadukkaita ja tasalaatuisia tuotteita teollisuudelle ja kuluttajille.

Luonnonmukaista viljelyä tarjotaan helpoksi ratkaisuksi Suomen ruoka-imagoon ja ruuan tuotantoon. Selkänojana puheille on aimo annos mustavalkoista Suomifilmi-romantiikan pilvipoutaa. Tehokas luomutuotanto murtaa myytin heinälatoromantiikasta.

Luomussakaan ei idealismi elätä, vaan työnteko ja työmenetelmien tehokkuus. Luomu mielletään tehottomaksi. Sitä se läheskään aina ole. Luomu on tuonut ruokakeskusteluun paljon eettistä ja imagohyvää.

Sillä ei kuitenkaan pelasteta Suomen ruokatuotantoa. Julkkispomojen kaavailema 50 prosentin luomutavoite on koreampi kuin todellisuus. Huvittavaa havaita, että itse Jorma Ollilakin on vain mies, joka liihottelee epärealismissa. Ruokakeskustelussa kaikilla on mielipide, mutta ei aina tietoa.

Tehoa ei mitata farmin koolla vaan tuotannon tehokkuudella. Pienikin voi olla tehokas ja iso tehoton. Tehokas kotieläintuotanto takaa eläimille hyvät olosuhteet, koska kukaan ei tähtää huonosti voivaan possuun. Jotkut tomppelit tosin pitävät meitä maalaisia tyhminä ja luulevat, että kohtelemme luontokappaleita yhtä huonosti kuin aktivistit itse.

Kotieläimetkään eivät ole niin tyhmiä, että tuottaisivat hoitajalleen työpalkkaa, jos ne joutuvat murjottamaan saparo suorana huonoa hoitoa. Vaikka sika ei kehäkolmosen ulkopuolisen reservaatin aktivistitarkkailijoiden mukaan osaa puhua, osaa se viestittää silti. Osaava hoitaja lukee sellaisia possun viestejä, niin sanottua kehon kieltä, joita ei maallikko yhtäkkiä hoksaa. Eläinsilmää ei saa oppikirjoista.

Hyvä, että ruuasta puhutaan. Tiedämme kuitenkin jotta suomalainen ruoka on maailman parasta ja olosuhteisiin nähden maailman tehokkainta.

HANNU KOIVISTO

kansanedustajaehdokas (kok.)Kurikka