Onko Suomi vielä oikeusvaltio?

Yleensä luullaan, että Suomi on korkean tason oikeusvaltio. Tämä luulo on saanut jo monta kolausta, mutta siitä huolimatta moni vielä uskoo Suomen olevan laillisuuden mallimaa.

Näin ei kyllä näyttäisi olevan. Suomi on saanut viime vuosien aikana jo 56 huomautusta EU:n tuomioistuimelta oikeusjuttujen pitkittymisestä kohtuuttoman pitkiksi.

MOT esitti joku aika sitten ohjelman "Korruptiotutkinnan Banaanivaltio". Surkuhupaisaa on se, että juuri Suomen oikeuslaitos siinä todettiin sellaiseksi. Vähän samaa asiaa toi kansanradiossa esiin eräs elämää kokenut henkilö. Hänen mukaansa korkean tason päättäjillä ja ns. eliitillä on korkeampi kynnys joutua syytetyksi tai tuomituksi.

Instrumentarium toimitti erilaisia sairaalalaitteita Costa Ricaan lähes 10 vuotta sitten. Kaupan tekoa vauhditettiin lahjuksilla Costa Rican viranomaisille. Tästä korruptiokaupasta ei Suomen poliisi ja syyttäjälaitos herännyt toimimaan, vaikka Costa Ricassa lahjusskandaali ratkaistiin jo vuosia sitten.

Meillä meni seitsemän vuotta lahjussyytteiden nostamiseen Instrumentariumin kolmea entistä johtajaa vastaan. Herää kysymys, onko kyse kyvyttömyydestä, puolueellisuudesta vai mistä. Suuri epäilys tulee, että syytekynnys eliitillä on korkeampi kuin tavallisilla kansalaisilla.

Kummallista on se, että Costa Rican oikeuslaitos tuomitsi jo vankeustuomioita, kun meillä ei ollut ketään edes pidätettynä. Miljoonia korruptiorahaa meni Costa Ricaan eikä meidän oikeuslaitoksemme tehnyt asialle mitään. Voi hyvin kysyä, että kuka suojelee eliittiä.

Paljon on puhuttanut ja ihmetystä herättänyt se, että meillä tuomiot raiskaustapauksissa vaihtelevat eri puolilla maata käsittämättömästi. Epäoikeudenmukaiselta tuntuu se, että törkeissäkin raiskaustapauksissa annetaan vain ehdonalaisia tuomioita, vaikka kansan oikeustaju vaatisi ehdotonta vankeutta.

Suorastaan järkyttävää oli lukea lehdistä erästä raiskaustapausta, jossa naiselle tuntematon mies lupautui viemään rahattoman naisen ravintolasta kotiinsa. Mies veikin naisen omalle asunnolleen, jossa raiskasi tämän kivuliaalla tavalla.

Käräjäoikeus antoi tuomion, vuosi ja kolme kuukautta ehdonalaista, jonka vielä hovioikeuskin piti voimassa. Kyllä yleinen oikeustaju vaatisi tällaisesta tapauksesta ehdotonta tuomiota.

Nainen oli kihloissa. Mitähän se vaikutti tuomioon?

Rikolliset eivät pidä ehdonalaisia tuomioita minään, suorastaan naureskelevat kuulemma niille. Ne eivät ehkäise rikoksia, eivätkä ole mikään pelote taparikollisille.

Usein kuulee väitteitä, että asianajajat tahallaan pitkittävät juttuja, että saavat laskuttaa enemmän. Asianajopalkkiot ovat jo niin hävyttömän korkeita, että tavallisella ihmisellä on korkea kynnys lähteä oikeusteitse asioita ajamaan.

Kyllä meidän oikeuslaitoksemme olisi tuuletuksen tarpeessa tehokkuuden suhteen. Samoin tuomioiden oikeellisuuden suhteen. Ei kansa kunnioita kyseenalaisia tuomioita, jos ne sotivat oikeudenmukaisuustajua vastaan. Osa lainsäädäntöä on jo kovin vanhaa, joten myös lainsäätäjillä olisi tutkiskelun paikka.

Seppo Takala

Seinäjoki