Päättäjän terveiset nuorisolle

Tänä keväänä juhlapäivänä opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru tervehti ylioppilaita, ammattiin valmistuneita ja heidän kanssaan ahertaneita opettajia. Nuoret, jotka astuvat työelämään tai jatko-opintoihin, ovat Suomen arvokkainta pääomaa, todetaan ministerin tervehdyksessä.

Tämä päivä on teidän, täynnä keväistä lupausta tulevaisuudesta ja kunkin oman tien löytämistä. Näin muotoilee ministeri Kiuru tervehdyksessään.

Tervehdys on suunnattu niille nuorille, jotka ovat onnistuneet saamaan muun muassa toisen asteen koulutuspaikan. Nyt jää miettimään, mitä terveisiä maan hallituksella ja ministeri Kiurulla on niille yli 100 000 nuorelle, jotka ovat vailla ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa toisen asteen koulutukseen.

Terveiset näille nuorille näkyvät; vuodesta 2012 nähtävillä olevat koulutuksen vähentynyt rahoitus ankaralla säästökuurilla, koulutuksen aloituspaikkojen supistaminen, fuusiot, joissa koulutusta keskitetään suurkaupunkeihin, mikä näivettää tasapuoliset mahdollisuudet toisen asteen koulutukseen koko maanlaajuisesti jne.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on ollut erittäin huolissaan toisen asteen koulutukseen kohdistuvista leikkauksista. Nykyinen hallitus on leikannut toisen asteen koulutuksesta 500 miljoonaa euroa. Lisäksi kehysriihessä päätettiin koulutuksen rakenteisiin kohdistuvista 260 miljoonan euron leikkauksista.

Luukkaisen mukaan hallituksen leikkaukset vastaavat joko 38 000 lukion tai 23 000 ammatillisen koulutuksen opiskelupaikan katoamista. OAJ:n puheenjohtaja katsoo, että koulutukseen kohdistuvien leikkausten mittasuhteet ja seuraukset on pimitetty vanhemmilta sekä opiskelijoilta.

Erittäin hyvä kommentti puheenjohtaja Luukkaiselta, kun tuohon vielä lisää miten tulevan kesän aikana kehysbudjetissa päätettäneen supistaa järjestämislupien määrä lähitulevaisuudessa ammatillisessa perus- ja lisäkoulutuksessa yhteensä 70–90 lupaan (nyt 189 lupaa). Lukiokoulutuksessa 170–190 (nyt 280 lupaa).

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjäverkon muodostamisen kriteeriksi kaavaillaan monialaisilla järjestäjillä opiskelijamäärä pääsääntöisesti vähintään noin 2000 opiskelijaa. Kylmää kyytiä on luvassa koululaitoksille. Ammatillinen koulutus uhkaa rajusti supistua mm. maakunnan kansanopistoista ja toisen asteen koululaitoksista. Tiedossa on jo, miten tuo johtaa myös opettajien irtisanomisiin ja yt-neuvotteluja on jo meneillään.

Poliitikot mainostavat, miten yhteiskuntatakuu ja niin sanottu kymppiluokka tuovat ratkaisua nuorten surkeaan kouluttamattomuus tilanteeseen. Nyt jo voi todeta, etteivät ne ole toimivia ratkaisuja, joilla nuorison koulutusongelmia helpotetaan. Jatkuvat hallituksen säästötoimet vievät rahoituspohjan nyt ja tulevaisuudessa näiltäkin hankkeilta.

Jo pelkästään ministeri Kiurun kymppiluokan kustannusarvio poikkeaa huomattavasti Kuntaliiton 100 miljoonan euron arviosta kustannusten osalta. Pelkona on, että huonon valmistelun vuoksi saattaa syntyä kymppiluokkia, jotka ovat vain nuorten säilömispaikkoja. Näin hallituksen rakenneuudistusohjelma koulutuksessa on huteralla pohjalla.

On huomioitavaa, miten eduskunnan oppositiokin on ollut yli 100 000 ammatillista koulutusta vailla olevan nuoren kohtalosta hiljaa. Onko miltään suunnalta tulemassa terveisiä ja toivoa näille kouluttamattomille nuorille opiskelupaikan saamiseksi?

Nyt tulee katsoa, mitä kuu Kiurusta kesään tuo tullessaan.

Kauko Kallioniemi

Parkano