Pakkoruotsi on tullut Suomessa tiensä päähän

Soininvaaran oivallus, että jos kouluruotsilla ei pärjää Seinäjoella, niin miksi sitä sitten pakosta opiskellaan, on todella selvää tekstiä, johon on hyvä yhtyä ja jatkaa samaan laariin.

Haluan lisätä vettä myllyyn yli 60 vuoden kokemuksen jälkeen entisenä vaasalaisena ja monen ruotsalaisen tytön kanssa seurustelleena ruotsin kielen taitoisena vanhuksena.

Pakkoruotsi on tosi osuva nimi sille, että suomalainen nuori, joutuu opiskelemaan 7-miljoonaisen kansan kieltä vain siksi, että Suomessa asuu kourallinen tätä kieltä puhuvia, joista 99 prosenttia osaa suomea. Minun nuoruudessani luku oli vain 89 prosenttia, joten elämme uudessa ajassa.

Toisaalta maahanmuuttajilta kielitaitoa ei vaadita edes suomen kielessä, puhumattakaan ruotsin kielestä, joten jo tasa-arvon nimissä pakkoruotsi on haudattava syvälle maahan, sillä muuten venäläiset ja somalit alkavat vaatia omaa kieltään pakkokielten listalle.

Ruotsin kielen tarve vientikaupassa on aivan olematon, koska kaikki ruotsalaiset myyntitykit osaavat flytande engelska. Kun aikanaan suunnittelin Ruotsiin sähköasemina, suunnittelukielenä oli aina englanti, ei siis ruotsi, kuten olisin toivonut.

Myös esitteiden piti olla englanninkielisiä.

Norjassa pärjää paremmin englannilla, sillä jos puhut heille ruotsia, niin he vastaavat norjaksi. Mutta jos puhut englantia, he vastaavat englanniksi.

Tässä on vissi ero, koska minäkin ymmärrän hyvin englantia, mutta en norjaa, vaikka se sukulaiskieli ruotsille onkin. Vierasta kieltä jokainen puhuu aina yksinkertaisemmin kuin äidinkieltään.

Islannissa työskennellessäni puhuimme englantia, vaikka sikäläiset insinöörit osasivatkin norjaa, koska opiskelivat Norjassa.

Minä kyllä sain puhua myös ruotsia, jos en aina saanut asiaa selväksi englannilla. Piirustukset tehtiin tietty englanniksi.

Pakkoruotsia tarvitaan vain siihen, että Suomi pysyy kaksikielisenä ja näin "bättre folketille” saadaan omat opinahjot, joihin ei tunkua ole.

Siksi harkitsin aikoinaan vakavasti, että panen lapseni ruotsinkielisiin kouluihin, koska jatko-opintopaikoista ei ole puutetta.

Itsekin olisin päässyt Vaasan ruotsinkieliselle tekulle pelkällä ilmoittautumisella, kun suomalaiselle pääsi vain 25 prosenttia hakijoista, joten ei tämäkään puolla kaksikielisyyden tarvetta maassamme.

Suomi yksikieliseksi ja pakkoruotsi pois, niin vältymme ongelmilta ja säästämme, sillä kaksikielisyys ei ole rikkaus vaan kansallinen rasite samoin kuin Belgiassa ja Sveitsissä.

Toisaalta, jos se olisi rikkaus, niin miksi sitten Ruotsi ei ole kaksikielinen, vaikka siellä asuu 300 000 suomalaista,

Englanti "pakolliseksi”, koska ilman sitä ei pärjää kukaan ja sitä on välttämätöntä osata, jos aikoo ulkomaille töihin.

Kun työttömyys Suomessa lisääntyy ja Norja kaipaa suomalaista sisua työelämään, etelämaalaisten kielitaidottomien sijaan.

Jopa formulakuskien on osattava englantia pakosta.

Anna-Maja Henriksson voisi ajaa yksikielisyyttä Suomeen, niin ei tarvittaisi enää RKP:täkään.

REIMA HAKULINEN

Tampere

Kommentoi