Perhepäivähoitajan työssä on paljon hyvää

Perhepäivähoitaja Seinäjoelta kirjoitti omasta työstään ja palkastaan, joka on köyhyysrajan alapuolella (Suoraa puhetta 7.6.). Kunnioitan suuresti perhepäivähoitajia. He tekevät arvokasta ja raskasta työtä. Mutta jonkin verran perhepäivähoitajien palkkauksesta tietoisena uskallan hieman kyseenalaistaa kirjoittajan kommentteja.


Unohditko kenties kertoa, että teet perhepäivähoitajan työtä ns. vajaalla ryhmällä? Ei perhepäivähoitajankaan palkka sentään alle 1 000 euroa kuukaudessa ole silloin, kun hoitajalla on täysi ryhmä (4 + 1 osapäiväinen eskarilainen).

Jos mikä tahansa muu ammattiryhmä ei jostain syystä tee "täysmääräisesti" työtä, alentaa se myös heidän palkkaansa. Toki ymmärrän, että perhepäivähoitajalla saattaa yksikin lapsi olla jopa 10 h/ pvä.

Mutta jotain hyvää siinä perhepäivähoitajan työssä täytyy olla, koska sitä edelleen teet. Olisi ollut kiva lukea ne hyvätkin puolet. Esim. ei tarvitse aamulla lähteä kotoa mihinkään, vaan työ tulee kotiin. Säästyy matkakulut töihin ja takaisin.

Jos sinulla on omia lapsia, saat hoitaa heidät itse ja sitä aikaa ei korvata koskaan rahallakaan ja lisäksi säästät sievoisen summan hoitomaksuissa. Totta, omista lapsista ei makseta palkkaa. Ei kenellekään muullekaan omien lasten hoitamisesta palkkaa makseta. Kodinhoidontuen saa perhepäivähoitaja niin kuin muutkin lapsensa hoitavat.

Tunnen muutaman perhepäivähoitajan ja tiedän, että työpäivän aikana he pesevät perheen pyykkiä ja siivoavat kotia siinä samalla. Kenellä muulla ammattiryhmällä sellainen on mahdollista?

Luvallista se ei kai ole perhepäivähoitajallekaan, mutta jokainenhan niin tekisi, jos siihen olisi mahdollisuus. Aika usein hoitajan mies käy ruokatunnilla kotona syömässä, joten mielestäni sekin on suuri etu ja säästö (ainakin miehelle!). Entäs sitten, kun kaikki hoitolapset sattuvat olla samaan aikaan pois hoidosta? Onko sinun aina pitänyt lähteä jonnekin muualle töihin, kuten voisi kuvitella?

Tutut hoitajat kertovat, että ovat saaneet olla yleensä kotona sen päivän. Nykyään se on palkallista aikaa. Mielestäni se kuulostaa luksukselta! Ei tulisi kuuloonkaan muissa työpaikoissa.

Jokaisessa työssä on hyvät ja huonot puolensa. Mutta on jotenkin sääli, että perhepäivähoitajat, silloin kun ääneen jotain sanovat, valittavat omasta työstään. Kyllä minäkin olen sitä mieltä, että perhepäivähoitajat ovat alipalkattuja, mutta niin ovat kaikki muutkin hoito- ja kasvatusalalla toimivat.

Tosiasia on se, että perhepäivähoitajia ei enää saada tulevaisuudessa palkattua sitä määrää, joka sieltä poistuu eläköitymisen vuoksi. Mutta luulen, että vaikka palkka olisi kaksinkertainen, ei siltikään moni tämän päivän nuori olisi valmis siihen työhön. Kuka tahansa sitä työtä ei voi tehdä, vaikka olisi itse siihen halukas.

Se on onneksi muuttunut entisajasta. Silloin kuka tahansa otettiin siihen työhön ja ne kertomukset sen hoidon "laadusta" eivät unohdu koskaan... Toivotan kaikille kärsivällisille ja lapsirakkaille (oikeasti lapsirakkaille!) perhepäivähoitajille aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Ajattelija Ilmajoki