Primäärinen ja sekundäärinen vaurio

Nuorempana kävin autopeltisepän kurssin ja silloin tutuksi tuli termi, primäärinen vaurio ja sekundäärinen vaurio. Tällä tarkoitettiin sitä, että korjattaessa ensisijaista vauriota, samalla tehtiin omaa noloutta toissijainen vaurio toiseen kohtaan.


Nyt hieman samalla periaatteella tuntuu siltä, että haja-asutusalueen jätevesilaki tekee toissijaisen vaurion, kun ensisijaista muka korjataan. 250 000 kotitaloutta on melkoinen määrä ja laskelmien mukaan vuoteen 2014 mennessä puhdistamoja pitäisi jo nyt asentaa 50 000 vuosittain, että Eenestamin allekirjoittaman lain vaatimus käy toteen.

Ilmankos Pohjoismaiden investointipankkikin kiinnostui tarjoamalla lainarahoitusta. Nyt kun 250 000 pihaa ja puutarhaa kaivetaan auki, asennetaan pöntöt ja valuma-alueet, jo tuo rumentaa monen piha-plassia pitkäksikin aikaa.

Valuma-alueelle suodatinkenttään ajetaan määrätynlaista sepeliä ja hiekkalajikekerrostumia. Missähän mahtaa olla ne hiekkakankaat ja "Visaharjut", jotka tullaan repimään auki...

Jos ajatellaan että kentän koko on 10 metriä pitkä ja 5 metriä leveä sekä metrin syvyydeltään ja asennetaan kaikkiin 250 000 talouteen. Samalla hieta ja sepelimäärällä, tekisi 5 metriä leviää maantietä Etelä-Pohjanmaalta Italian Roomaan asti eli 2500 kilometriä sekä putkistot päälle.

Voi sitä urakkaa ja hiekan ajoa nykyisillä polttoaineiden hinnoilla, hiilidioksidia ym. pusketaan tuutin täydeltä taivaalle ja vain sen vuoksi, että nelihenkisen keskivertoperheen 73 kilon ja 2000 litran vuotuiset jätökset eivät valuisi vesistöihin. Sekundäärisen vaurion vaara on melkoinen.

Kumma kun kukaan ei ole hoksannut, että istuttamalla pari koivua, luonto hoitaa itsestään viemäriveden puhdistamisen koivujen imiessä veden, ravinteet, typen ja fosforin sekä puhdistaa ilmaa käyttämällä hiilidioksidia. Sen vedentarve kun on suuri.

Piski Ilmajoki