Puolueeton ja tasapuolinen Yle?

Joka ikinen kerta, kun Ylen uutisissa mainitaan SAK, ei Yle vahingossakaan unohda samalla liittää uutiseen etuliitteen ”suurin palkansaajajärjestö ”. Sen sijaan en ole koskaan kuullut, että Yle uutisissaan mainitsisi esimerkiksi Nordea, Suomen suurin pankki, UPM, suurin teollisuusyhtiö tai suurin sanomalehti, Hesari. Esimerkkejä löytyy loputtomiin.

Miksihän Yle ei koskaan, puhuttaessa SDP:stä, aloita uutistaan kertomalla, että SDP on neljänneksi suurin tai pienin puolue. Kumminpäin vaan, sehän on makuasia.

En ole koskaan kuullut uutista, joka alkaisi: Suomen suurin puolue, keskusta.

Mikähän tekee tästä SAK:sta niin ihmeellisen, että sen suuruutta on joka lähetyksessä korostettava?

Onko kyse siitä, että Yle koittaa epätoivoisesti pönkittää kuihtuvan järjestön rappeutuvaa arvovaltaa vai se, että Ylen punavihervasuri toimittajalauma on niin, niin lätkässä siihen.

Journalismin kultainen perussääntö on, ettei toimittaja saa omien sympatioiden tai antipatioidensa antaa vaikuttaa uutisten sisältöön. Kuitenkin Yle toimii juuri päinvastoin. Sen kokemattomat ja usein käsittelemäänsä aihetta edes hallitsemattomat toimittajat näyttävät suoraan oman mielipiteensä.

Yle on maamme mediassa niin keskeinen instituutio, ettei sen puolueettomuutta pitäisi edes voida epäillä. Mutta kun vaan on perusteltu syy epäillä tätä. Se, miten Yle kertoi viime perjantain (18.9.) laittomasta lakosta, osoitti selvästi, millä puolella siellä ollaan.

Ylen uutisten vastaavalla päätoimittajalla Atte Jääskeläisellä onkin haastava tehtävä palauttaa luottamus uutisten puolueettomuuteen. Jos ei tähän ole tahtoa tai kykyä, ainahan voi erota.

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi