Puuvillaa pohjoisen puusta

Kemijärven massaliike esitti vuonna 2008, että alueella toimiva Stora Enson tehdas alkaisi tuottaa paperisellun sijasta liukosellua.

Liukosellu on sanana outo, mutta koskettaa meitä jo hyvin lähellä. Tarkistapa T-paitasi helmasta valmistelipuke. Lukeeko siinä puuvillan sijasta viskoosi?

Viskoosi on puuperäistä vaatekuitua, jonka esiaste liukosellu on. Tarvittava raakapuu on kuusta, koivua tai haapaa.

Viskoosi syntyy tekstiilitehtaassa, kun liukosellua on ensin jatkokäsitelty kemiallisesti. Ratkaisevassa vaiheessa siirappimainen liuos puristetaan kymmeniä tuhansia reikiä sisältävän suuttimen läpi. Muodostuu ohuita lankoja, jotka jähmettyvät laimeaan rikkihappoon. Lopuksi langat eli viskoosikuidut pestään puhtaaksi haposta, valkaistaan ja kuivataan.

Viskoosikuidusta odotetaan puuvillan korvaajaa, todellista puu-villaa. Viskoosin kysyntä maailmalla kasvaa sitä mukaa, kun puuvillapeltoja tarvitaan viljalle. Sen vuoksi puuvillan hinnan ennustetaan maailman tavarapörsseissa nousevan.

Peltojen puuvillalla on muitakin ongelmia. Yli puolet maailman puuvillasta keinokastellaan. Vesistöjä kuivuu ja maaperä suolaantuu. Tunnetuin esimerkki on kymmenesosaansa kuivunut, maailman suurimmaksi ympäristötuhoksi mainittu Aralin meri.

Päästöt vesistöihin ovat kasvussa. Maailman hyönteismyrkyistä puuvillapelloille levitetään 25 prosenttia, mutta peltopinta-alasta puuvillalla on vain kolme prosenttia. Ennen koneellista puintia puuvillan lehdet pudotetaan myrkyttämällä.

Massaliikkeen perusteluista huolimatta Stora-Enso lopetti Kemijärven tehtaansa ja myi kattilat Kanadaan. Yhtiö totesi, ettei liukosellu kuulu sen tuotevalikoimaan. Neljässä vuodessa tilanne on muuttunut. Stora-Enso aloitti kesäkuussa liukosellun tuotannon Enocellin tehtaalla Uimaharjussa. Koivusta ja haavasta tuleva tuote menee Kiinaan.

Puuperäisten vaatekuitujen kysyntä kasvaa väkiluvun myötä ja väestön elintason nousun myötä. Samaa ei voi sanoa digitaalisen ajan paperista. Viskoosilangan tarvitseman liukosellun tuotanto näyttää löytäneen markkinaraon. Puuvillan ongelmat antavat sille lisää tilaa.

Kemijärven massaliikkeen varhaista ehdotusta kannattaisi harkita maassamme laajemminkin.

Veli Pohjonen

Maat.metsät.tri Kuusamo