Roskaaminen tuhoaa maapallon

Elämme aikaa, jolloin tavaraa tulee ovista ja ikkunoista. Aikaisemmin on eletty puutteessa ja kaikki on käytetty loppuun, enää ei ole niin. Ihmiset eivät mieti tavaraa enää sen jälkeen, kun ovat sitä itse hetken käyttäneet. Tavara saatetaan vain heittää metsään ja jätetään sinne. Ihmisten tyhmyys on koitumassa ympäristömme tuhoksi.

Päivittäin heitetään hirveästi roskia minne sattuu. Aina ei mietitä, minne tyhjä pahvilaatikko tai limsatölkki joutuu, kunhan se vain saadaan pois silmistä. Ihmisille tuntuu olevan aivan sama, viedäänkö tavara lajiteltavaksi, vai heitetäänkö vuosikymmeniksi luontoon maatumaan. Pahvilaatikon maatumiseen kuluu 10 -50 vuotta. Sanomalehden maatumiseen menee 1–3 vuotta. Lasi puolestaan säilyy luonnossa ikuisesti.

Maailmassa on yli seitsemän miljardia ihmistä. Jos jokainen heittää yhden roskan päivässä, paljonko roskia kertyykään vuodessa tai kahdessa. Roskien suuri määrä johtuu ihmisten laiskuudesta ja välinpitämättömyydestä luontoa kohtaan. Ihmisen ja luonnon suhde on muuttunut paljon, jos vertaa vaikka sataa vuotta aikaisempaan. Ihmiset eivät enää kunnioita luontoa samoin kuin ennen.

Roskat eivät ole ainoastaan inhottavan näköisiä, vaan myös haitallisia. Roskat säilyvät luonnossa pitkään ja vaikka ne lopulta hajoaisivatkin, niissä olleet alkuaineet jäävät luontoon. Jätteet pilaavat maaperän ja saastuttavat kasveja. Eläimille roskista on erityisesti haittaa, koska eläin voi kävellä lasinsiruihin ja loukata jalkansa. Pikkulapset ja eläimet voivat myös syödä jätteitä. Yksi roskien ongelma on se, että ne nopeuttavat ilmastonmuutosta.

Roskaamisen määrää voisi vähentää helposti. Jos jokainen huolehtisi omat roskat kierrätykseen, ei mitään ongelmaa olisi! Kukaan ei saa roskata luontoa ja jos joku niin tekisi, siitä seuraisi sakkoja. Tavaroiden pakkauksissa ja ihan tavaroissakin alettaisiin käyttää vain maatuvia ja helposti kierrätettäviä materiaaleja.

Joihinkin kauppoihin on tullut pieni maksu, jos ottaa muovipussin. Minusta ihan kaikkialle voisi tulla tuollainen käytäntö. Ihmiset voisivat muutenkin käyttää esimerkiksi ostoksiinsa kasseja, jotka kestävät kauan tai sitten suosia paperipusseja.

Ihmisten on pakko alkaa muuttaa tapojaan, mikäli emme halua viettää tulevaisuuttamme maapallon kokoisella kaatopaikalla.

VILJA HAAPASAARI

8C, Pruukin yhtenäiskoulu Seinäjoki

Kommentoi