Saarnaaja Niilo Ylivainion harharetket

Niilo Ylivainiosta on kirjoitettu paksu kirja ”Saarnaaja”. Siihen kirjaan on kirjailija Mauno Saari totuudellisesti koonnut Ylivainion kokemukset ja päiväkirjat. Kirjan sivuilta löytyy erikoinen dokumentointi tapahtumista, jotka alkoivat Ylivainion palattua aiottua pidemmäksi menneeltä Australian matkalta. Sillä matkalla Niilo muuttui, ja paluun jälkeen hänen julistuksensa siirtyi synnin ja parannuksen saarnaamisesta kiitokseen ja ylistykseen.

Kun tuon matkan jälkeen hän puhui uskonystäviensä kanssa puhelimessa, niin keskustelukumppanit kupsahtelivat yksi toisensa jälkeen luurinsa kanssa nurin. Mistä siinä oli kysymys, sitä ei Niilo tiennyt eikä kukaan muukaan. Eipä näytä tietävän moni vieläkään.

Hengellisissä kokouksissa kokousväki alkoi kaatuilla uuden, oudon voiman vaikutuksesta – voiman jota Ylivainio päiväkirjoissaan ei Pyhäksi Hengeksi sanonut, vaan antoi sille nimen ”Voima”. Niilo piti kirjaa siitä, kuinka monta sataa ihmistä kussakin kokouksessa kaatui. Siitä hän oli ihmeissään, että se Voima ei oikein toiminut, jos hän puhui raamatullisesti synnistä ja parannuksen tekemisestä, mutta ilosta ja ylistyksestä se Voima kyllä antoi puhua, ja kansaa kaatui.

Ennen Australian matkaa Ylivainio osallistui uskonnolliseen kokoukseen Israelissa, jonne oli kokoontuneena uskonnollista kermaa ympäri maailman, muun muassa Kathryn Kuhlman – amerikkalainen kuuluisa julkkissaarnaaja.

Minkä tartunnan Ylivainio noilla matkoillaan Israeliin ja Australiaan oikein sai? Oliko se alkusoittoa nykyiselle menestysteologian harhaiselle ”menestykselle” maassamme?

JORMA METSÄ-KETELÄ

Seinäjoki

Kommentoi